Mrazák je skvělý prostředek, jak uchovat mnoho potravin na pozdější dobu. Proces mražení však některým z nich opravdu nesvědčí a stanou se v podstatě nepoživatelnými.
Potraviny, které necháme delší dobu v pokojové teplotě, začnou brzy vykazovat známky zkaženosti. To věděli i naši předci, proto se potraviny uchovávaly v chladných sklepích. Moderní doba nám přinesla vymoženost v podobě lednice a mrazáku. A my už si život bez nich ani neumíme představit. Přesto nemůžeme dát do mrazáku vše, co nám přijde pod ruku. Nejenže některé potraviny změní mražením chuť a konzistenci, ale hrozí nám i zdravotní rizika. Co do mrazáku nepatří?
Mléčné výrobky
Většina mléčných výrobků si s mrazákem nerozumí. U mléka hrozí vysoké riziko, že se po rozmrazení rozdělí na hrudkovitou tučnou část a vodu. I když se dá ještě jakž takž použít k přípravě omáčky, do kafíčka nebo na palačinky už ho opravdu nevyužijete. Pro měkké sýry jako ricotta, smetanový sýr nebo zakysanou smetanu platí úplně to samé. Vytáhnete hrudkovitou hmotu, která se k přípravě většiny jídel nedá použít.
Zelenina a ovoce
Většina ovoce a zeleniny obsahuje vysoký podíl vody. Ta se v potravině po vložení do mrazáku začne přeměňovat na krystalky ledu. Ty naruší celou strukturu a po rozmražení z nich většinou zbyde vodnatá kašovitá hmota. To nemusí v některých případech vadit, použijete-li takové ovoce do buchty nebo na smoothie. Zelenina, která se většinou jí čerstvá, jako okurek, paprika nebo rajče bude v rozmraženém stavu opravdu nepoužitelná. Naopak hrášek, kukuřice, mrkev a celkově méně vodnatá zelenina, snáší mražení dobře.
Vejce a majonéza
Čerstvé vejce ve skořápce nikdy nemrazte. Velice pravděpodobně totiž praskne. Naopak rozšlehané vejce nebo jenom bílky můžete v krabičce zamrazit. Po rozmražení s nimi pak lze pracovat jako s čerstvými. Majonéza je k mražení úplně nevhodná, protože získá hrudkovitou konzistenci a změní se i její chuť. Navíc kupovaná ve sklenici vydrží dlouhou dobu i v lednici.
Těstoviny, rýže, brambory
Všechny tyto přílohy zmrazením ještě více změknou. Pokud tedy nemáte rádi rozvařenou rýži a těstoviny, tak je nikdy nemrazte, nebudou vám už chutnat. Neuvařené zmražené brambory budou mít kašovitější konzistenci. Pokud tedy potřebujete zamrazit brambory, nejdříve je uvařte. Ani ty sice nebudou mít úplně původní vzhled, ale oproti nevařeným to bude mnohem lepší.
Rozmražené maso a houby
Maso, které jste již jednou rozmrazili, není vhodné znovu mrazit. Hrozí poměrně vysoké riziko, že se kontaminuje bakteriemi. Pokud jej potřebujete nutně znovu zamrazit, je lepší ho nejdříve tepelně upravit a zbavit se tak případných bakterií. U hub je toto riziko ještě mnohem větší, v nich se totiž kromě bakterií mohou začít tvořit i toxiny a při požití takových hub hrozí, ne přímo smrtelná, ale velmi nepříjemná otrava.