Připálená pánev má své zachránce. I ten poslední zbytek usazeniny odstraní tableta do myčky či citron

Během vaření se může docela snadno stát, že se část pánve připálí. Příčiny mohou být různé, výsledek je ale stejný. Máte kus kovu pokrytý velmi neodbytnou vrstvou.

Častými příčinami bývají roztěkanost a zmatek během vaření, případně příliš vysoká teplota sporáku. Pozor na to, i když jídlo zachráníte, už nebude chutnat jako normálně. Například připálené zelí vám citelně zhořkne. Podceňovanou součástí jsou také kuchyňské nástroje. Pro nejlepší chuť pokrmů je potřeba mít je opravdu v perfektním stavu. Jak ale vyčistit onu připálenou pánev nebo hrnec? Pomůže vám i tableta do myčky, od které byste právě tohle možná nečekali.

Jak na připálenou pánev

Pánve, které běžně používáme v kuchyni, jsou dle EleganzPlus nejčastěji z hliníku, nerezové oceli, litiny nebo žáruvzdorného skla s různými typy povlaků – teflon, smalt a keramika. Na vysoké teploty reaguje každý z nich trochu jinak. To se týká dlouhodobého tepla a také kyselosti nebo zásaditosti čisticích prostředků. Stejně tak záleží na tom, co konkrétně se na pánvi připálilo. Ze všech těchto kombinací plyne, že ke každé konfiguraci je potřeba přistoupit individuálně.

Dosti univerzální metodou je ovšem tableta do myčky použitá „ručně“. Tabletu do myčky vložte do pánve a zalijte horkou vodou. Míchejte, dokud se tableta kompletně nerozpustí, pak nechte roztok asi 2–3 hodiny odstát a působit. Obsah pánve pak vylijte a zbytek snadno očistíte houbičkou. Podstatné je, že takto odstraníte bez rizikového drhnutí (rizikového pro pánev) i ty nejodolnější připáleniny. Pro vás menší námaha, pro pánev ochrana povrchu.

Čistý sporák jako z pořadu o vaření: I s těmi nejhoršími skvrnami si poradí směs s colou v hlavní roli

poloviny citronu detail
Fotografie: Pixabay

Soda, ocet, citron

O citronu jsme se na Bydlíme Útulně už zmiňovali. Jeho účinnost potvrzuje i Kupi. Dno pánve naplňte šálkem vody a dejte ji na sporák na mírný plamen, následně přilijte šálek octa. Jakmile přivedete roztok k varu, sundejte pánev z plotny a přisypte dvě lžíce jedlé sody. Pánev už pak vyčistěte houbičkou ve dřezu. Chcete-li použít citron, rozkrojte jej na polovinu a potřete dužinou všechny černé skvrny. Postupně si všimnete, že z povrchu mizí.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]