Rajčata Češi mylně skladují v lednici, přitom tam nemají co dělat. Odborníci mají řešení

Fotografie: Depositphotos

Skladování rajčat v lednici rozhodně není správný postup. Chlad těmto plodům nedělá dobře, mohou dokonce namrznout a zcela ztratit chuť.

Zřejmě v tuto dobu sklízíte poslední rajčata. Ta zralá, i ta dozrávající. Pokud sesbíráte rajčata naoranžovělá a uložíte je na tác a třeba na skříň, ještě vám pěkně dozrají. Rajčata lidé pěstují pro jejich chuť a také zdravotní přínos, proto je zapotřebí každé rajče uchovat. A samozřejmě ta nejlepší jsou z vlastní zahrádky, případně z balkonu. Pokud se vám rajčat urodilo hodně a potřebujete je nějaký čas uskladnit, než je zkonzumujete, dobře zvažte místo, kam plody uložíte.

Rajče do lednice? Rozhodně ne!

Rozhodně by to nemělo být do ledničky, to totiž není nejvhodnější prostor ke skladování rajčat. Jejich chuť i charakteristická vůně jsou tvořeny kombinací cukrů, kyselin a těkavých látek. Jestliže však rajčata skladujete nesprávně, mohou hodně ztratit ze své kvality, informuje web UkrMedia. V lednici je na tyto plody moc velký chlad. Při skladovací teplotě 4 °C se začnou aromatické látky a látky zodpovědné za chuť rozkládat.

A uvědomte si, že teplotu kolem 5 °C máte v lednici skoro všichni. Jde o to, že rajčata jsou docela křehká a prostě namrznou. A to ničí jejich vlastnosti, kvůli nimž je jíte. Optimální ke skladování rajčat je teplota pokojová. Tedy něco mezi 20 °C a 24 °C. Když tuto teplotu rajčatům dopřejete, zesílí plody produkci látek, které za jejich chuť a vůni odpovídají. Proto se nebojte otrhat i ty méně zralé plody a uskladnit je. Místnost by měla být dobře větraná a rajčata byste měli uložit jinam než na přímé sluneční světlo.

Ve většině domácností zapáchá lednice kvůli těmto chybám. Tento přírodní trik váš problém ihned vyřeší

Skladujte rajčata při pokojové teplotě

To znamená, pokud je chcete mít na okenním parapetu, pak tedy jen na severní straně. Na webu UkrMedia se dokonce uvádí, že jistá studie ukázala, že pokud bylo rajče z lednice vyjmuto a přemístěno do pokojové teploty, jeho kvalita se opět zlepšila. Když tedy chcete konzumovat chutná, šťavnatá a voňavá rajčata, mějte je na stole. Při dlouhodobějším skladování zeleninu alespoň obden kontrolujte, radí web JídloARadost. Pokud se vám podařilo uložit rajče s poškozenou slupkou, mohou začít všechna rajčata plesnivět či hnít.

Skladujte při pokojové teplotě, a jen v jedné vrstvě
Fotografie: Pixabay

A také hlídejte, jestli se neprojevila plíseň okurková – ta nemusí být totiž na první pohled na rajčeti vidět, ale objeví se až za několik dní. V případě, že máte velké množství rajčat, je vhodnější, abyste je zpracovali do omáček, polévek nebo kečupů. Tyto pokrmy můžete následně zamrazit a uchováte tak jejich chuť.

Jestliže ale rajčata skladovat v lednici musíte, uložte je na horní polici na stranu dveří, měla by tam být teplota vyšší než v ostatních částech ledničky. A před konzumací je včas vyjměte a nechte ohřát na pokojovou teplotu – jejich chuť se zlepší. Na BydlímeÚtulně jsme vás také informovali o tom, jak správně skladovat česnek.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*