Šáchor – kříženec lískových oříšků a mandlí s nutričně bohatou výbavou lze pěstovat i v květináči

Šáchor, chufa, gomi, tygří ořech anebo zemní mandle – tolik názvů pro jednu plodinu, která se chutí podobá lískovým oříškům a mandlím. Dokonce jde o velmi nutričně hodnotnou plodinu, kterou smí konzumovat i alergici.

Pěstovat jí lze venku, ale i doma. Šáchor jedlý znali již ve starém Egyptě. Mimo to, že si na této dobrotě pochutnávali během svého života, dávali je i po smrti do hrobu faraonům na poslední cestu. U nás není tato dobrota tak známá, ale třeba ve Španělsku se ze šáchoru připravuje nápoj zvaný horchata a v Arábii sladký šerbet. Slouží také jako pečená či vařená příloha k jídlům, jako zdravá náhražka kávy, olej, mouka anebo přísada do müsli. Výtečné je z něj i rostlinné mléko.

Neobsahuje lepek a vhodný i pro alergiky

Šáchor je rostlina s cca půl metru vysokými stébly, kvete drobnými klásky. Co nás však zajímá je to, co se děje pod zeminou. Na kořenech rostliny se tvoří malinké hlízky asi 1,5 centimetrů. Právě ty se nazývají zemními mandlemi. Mimo skvělé oříškové chuti obsahují tyto plody vlákninu, bílkoviny, cukry, cenné mastné kyseliny, minerály (hořčík, draslík, vápník, sodík) a stopové prvky (fosfor, železo, mangan, zinek, měď). Hlízky prospívají střevům (zlepšují trávení), žaludku a posilují imunitu. Neobsahují lepek, tudíž velmi žádaná je i šáchorová mouka.

Jak šáchor pěstovat?

Pěstovat jej můžete v květináči s minimálním průměrem 18 centimetrů. Vhodná je propustná půda – kombinace písku a hlíny. Hlízy se sází (případně vysévají semena) na jaře v dubnu až květnu. Šáchor vyžaduje vydatnou zálivku. Jedině tak se na podzim dočkáte úrody v podobě hlízek.

Účinky šáchoru

  • Obsahuje 30 % tuků, hlavně kyselinu olejovou
  • Je to přírodní zdroj proteinů
  • Zpomaluje stárnutí
  • Výtečný do redukční diety – má nízký obsah kalorií
  • Podporuje krevní oběh
  • Snižuje chuť k jídlu
  • Výtečná prevence proti infarktu
  • Má protirakovinné účinky – silný antioxidant
  • Prevence zácpy
  • Má regenerační účinky
  • Přírodní prebiotikum – podporuje zdravé trávení
  • Snižuje dopady špatného LDL cholesterolu

Obrázek: fairdinkumseeds.com, lovevalencia.com