Vaječné skořápky se často vyhazují, což je škoda, pokud máte zahrádku nebo pěstujete zeleninu. Skořápky vám totiž mohou skvěle pomoci.
Stále častěji se pro vaječné skořápky nachází různá využití. A za pomoci skořápek můžete i hnojit zahrádku. Tento přirozený způsob hnojení půdy je zajímavý pro zahrádkáře, kteří chtějí minimalizovat používání chemikálií na svých plodinách. To je důležité jak pro okrasné květiny, tak pro plody, které vám pak mají přistát na talíři. Proto určitě stojí za to vyzkoušet toto hnojivo. Je to snadné, nenáročné a výsledkem budou krásné, zdravé plody.
Vaječné skořápky na zahrádce
Často o vaječných skořápkách můžete slyšet jako o způsobu, jak se zbavit škodlivých slimáků. Tím však výhody vaječných skořápek nekončí. Jsou také výborným zdrojem hořčíku, draslíku, fosforu, železa, zinku a sodíku, takže vaječné skořápky mají velmi dobrý vliv na růst a vývin rostlin, udržují je v dobré a úrodné kondici. Především jsou však truhlou plnou lehce stravitelného vápníku, takže přispívají k odkyselování půdy.
Avšak přestože jsou skořápky velmi univerzální surovinou, nefungují pro všechny plodiny. Vzhledem ke zmíněnému obsahu vápníku a schopnosti měnit pH půdy směrem k zásaditému, je lepší je u acidofilních rostlin vůbec nepoužívat. Vyhněte se jejich použití například s hortenziemi nebo rododendrony. Naopak použít je bez obav můžete při pěstování okurek, rajčat, cuket, kapusty, fazolí, zelí, ale i hroznů. Pokud jde o okrasné exempláře na zahradě, aplikujte vaječné hnojivo na pivoňky, levanduli, brusinky, břečťan nebo karafiáty.
Jak připravit hnojivo z vaječných skořápek?
Toto je vynikající recept na přírodní, účinné a levné hnojivo. Vzhledem k tomu, že se používá přírodní odpad, lze s jistotou říci, že se jedná o volnou rostlinnou živinu. Můžete však vyzkoušet i skořápky, které byly vařené ve vodě bez soli. Chcete-li vyrobit toto hnojivo ve formě mouky, nejprve skořápky vysušte. Můžete je položit na papírovou utěrku nebo talíř a nechat je na suchém, větraném místě. Pokud je těžké takové podmínky najít nebo vám záleží na čase, můžete je vysušit v mírně předehřáté troubě.
Vložte skořápky do hmoždíře a rozdrťte je, abyste získali prášek. Pokud nemáte hmoždíř, můžete je rozemlít v klasickém mixéru. Předtím je však třeba skořápky rozdrtit v rukou. Jakmile máte hotový prášek, nasypte jej na substrát kolem rostlin, které potřebují vyživit. Prášek můžete také zkombinovat se zeminou, do které mladé sazenice umístíte, nebo je přidat do zeminy využívané k přesazování starších nebo přerostlých exemplářů. Živiny se budou uvolňovat postupně a podle toho budou rostliny vyživovány.
Zdroj: Porady Interia