Snadné způsoby, jak oloupat mango s co nejmenšími ztrátami. Hospodyňka prozradila, jak na to

Fotografie: Pixabay

Mango, které se často nazývá ovocem bohů, si v posledních letech získávají oblibu i v tuzemských domácnostech. Zjistěte, jaké jsou jeho přínosy pro naše zdraví, jak ho zpracovat, a hlavně jak ho nakrájet s co nejmenšími ztrátami.

Božské ovoce přináší řadu zdravotních benefitů

Mango pochází z Indie. Plody mangovníku jsou relativně velké (400-450 g), oválné, pokryté silnou slupkou. Dužina je šťavnatá, voňavá, má sytě žlutou nebo oranžovou barvu. Jeho konzumací můžete snížit svůj tlak a snížit riziko srdečních onemocnění.

Vitamin B6 zlepšuje funkci mozku, náladu i spánek. Vitamin K a vápník pomáhají posilovat pohybový aparát. Mango dále pomáhá eliminovat zácpu, léčí anémii, zpomaluje proces stárnutí, je spojencem v boji proti obezitě a účinně pomáhá v boji proti rakovině.

Jak vybrat ty nejlepší plody manga na českém trhu

Faktem je, že plody určené pro náš trh byly natrhané ještě nezralé, aby přežily cestování na velké vzdálenosti. Výsledkem je, že ovoce, které je dostupné v našich obchodech, nemusí být vždy zralé. Abyste si domů nepřivezli mango, kterému chybí do zralosti ještě pár týdnů, potřebujete znát několik „triků“:

  • povrch ovoce by měl být pevný, ale ne tvrdý;
  • zralé mango voní, nezralé ne;
  • zralé plody by měly být rovnoměrné, lesklé a hladké;
  • na slupce zralého manga jsou malé tmavé tečky.
Fotografie: PIxabay

Jak nejlépe oloupat mango a odstranit pecku

Kromě lahodné dužiny má ovoce tvrdou slupku se specifickou chutí, která se ne každému bude líbit. Kromě toho bývá často chemicky ošetřena a jde o silný alergen, proto je dobré se jí před konzumací zbavit.

Dalším nutným zákrokem je odstranění podlouhlé pecky. Pokud je ovoce dostatečně zralé a pevné, můžete použít standardní ostrý kuchyňský nůž.

Oloupané ovoce je třeba podélně rozřezat a otáčením polovin v různých směrech je oddělit od pecky. Dužinu můžete oddělit pomocí nože a jednoduše odříznout poloviny manga řezem vedoucím co nejblíže pecce.

Dalším způsobem je řez tzv. na ježka: ovoce oloupeme a rozpůlíme co nejblíže pecce. Obě poloviny položíme na talířek a nakrájíme dužinu na čtverečky, které následně můžeme odřezávat. Dalšími variantami je u horně zralého ovoce vydlabání lžící (pozor, použijte misku, jinak zbytečně přijede o chutnou šťávu). Nezralé mango můžete lehce oloupat škrabkou na brambory.