Rychlé loupání vajec s minimálním narušením bílku. Proces značně usnadní studená voda

Fotografie: Judgefloro / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Vařená vejce nejsou jen záležitostí Velikonoc, podle některých by se dokonce měla jíst denně. Zjistěte, jak ale na to, aby šla snadno loupat.

Chystáte pohoštění a potřebujete vejce na chlebíčky nebo si děláte načančanou večeři s vařenými vejci a ejhle – vejce nejde od skořápky, je „oďoubané“, na pohled ošklivé, navíc vám ho dobrá polovina zůstala ve skořápce. Pro příště zkuste trik kuchařů.

Vejce pro zdraví

Jsou chutná, dají se připravit na nespočet způsobů, a k tomu jsou benefitem pro lidské zdraví. Řeč je samozřejmě o vejcích, která podle portálu Healthline umí i snižovat špatný cholesterol. I proto se objevují na našem jídelníčku již velmi dlouho. Bohužel dodnes lidské pokolení bojuje s jedním základním problémem – jak vařená vejce snadno oloupat?

Proč některá vejce jdou loupat snadno a u jiných aby člověk nervy nechal? Nemá to co dělat s jejich uskladněním, i když to má vliv na délku jejich čerstvosti, jak jsme psali na BydlímeÚtulně. Souvisí to totiž s jejich stářím. Čím je vejce starší, tím rozdílnější oproti čerstvému vejci má pH. A tím lépe pak jde loupat. Ne vždycky ale známe stáří vajec, třeba u těch z obchodu, proto se hodí trik, který funguje na čerstvá i stará bez rozdílu.

Loupání vajec rychleji a snadněji: Se skořápkou si efektivně poradí i obyčejný led

Záleží na době vaření

Vejce by se měla dávat až do vroucí vody, díky tomu budete vědět přesný, nezkreslený čas vaření. Standardně se všude uvádí, že vejce, aby byla skutečně natvrdo, se musí vařit přibližně 10 minut. Na webu Slepičář je uvedena konkrétně doba 7 minut vaření a následně 2 minuty nechat v horké vodě „dojít“. Pokud se ale chcete vyhnout otravnému loupání a mít jistotu, že vejce, nehledě na jeho stáří, půjde dobře od skořápky, měli byste si na minutce nastavit přesně 8 minut a 40 sekund.

Vejce a skořápka
Fotografie: Pixabay

Právě takový čas, podle webu Genialne, doporučují mistři svého oboru. A jakmile se vejce dovaří, je potřeba jej bezodkladně zchladit. Postačí 3 minuty pod studenou vodou nebo ještě lépe v misce s vodou a ledem. Prudká změna teploty zajistí, že vejce půjde dobře od skořápky, zatímco střed bude právě tak akorát. Za vyzkoušení to jistě stojí.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*