Všechny potraviny postupem času podléhají hnilobným procesům nebo jsou napadeny plísní. Naštěstí existují způsoby, jak tyto procesy zpomalit a potraviny alespoň částečně ochránit.
Na tom, jak dlouho zůstane určitá potravina čerstvá a poživatelná, závisí spousta faktorů. Hlavní roli hraje chemické složení, přítomnost mikroorganismů a vhodné skladování. Jakmile dorazíte s nákupem domů, mělo by být veškeré koupené zboží pečlivě roztříděno a uskladněno, jak je potřeba. Lednice není univerzálním místem ani zárukou toho, že potraviny uchováte čerstvé. Některé druhy ovoce a zeleniny byste neměli skladovat příliš blízko u sebe.
Jak správně skladovat zeleninu a ovoce
Zelenině a ovoci se daří na místě, kde je regulovaná vlhkost mezi 80–90 %. Důležitým faktorem je nízká teplota. Přesto nemusí být lednička vždy tím nejlepší řešením. Do ledničky můžete umístit například vodní melouny, jablka, hrušky, citrusy, maliny, jahody, ostružiny, řepu, mrkev, petržel, zelí, květák, saláty, pórek a ředkvičky. Mimo ledničku můžete uchovávat rajčata, brambory, okurky, papriky, cukety, banány a melouny. Tyto potraviny je ale lepší uchovávat v uzavíratelných fóliových sáčcích, kde si budou udržovat přiměřenou vlhkost.
Při skladování si dejte pozor na ethylen
Určité druhy potravin jako například rajčata, jablka, melouny a papriky, by neměly být skladovány v těsné blízkosti jiných druhů ovoce, zeleniny, ani masa, protože pak rychleji dochází k jejich zkažení. V jejich hormonech se totiž nachází zvýšené množství ethylenu, které uvolňují do ovzduší. Cibule a česnek zase potřebují velmi nízkou vlhkost, ale teplotu vysokou maximálně 7 °C. Při špatném skladování může dojít ke klíčení nebo znehodnocení potravin.
Které potraviny můžete bez obav zamrazit
Zamrazit a v mrazáku dlouhodobě uchovávat můžete většinu druhů ovoce i zeleniny. Výjimku tvoří salát, okurky a banány, které nejsou k zamražování vůbec vhodné. Brambory, zelí a listová zelenina by se měly zamražovat až po tepelném zpracování. Zamrazit je v syrovém stavu se nedoporučuje.
Jak prodloužit dobu možné konzumace potravin
Pokud máte ovoce a zeleniny nadbytek, můžete je déle uchovat tím, že je zavaříte nebo nasušíte. Určité druhy také můžete naložit a nechat zfermentovat. Fermentované potraviny jsou obzvlášť prospěšné pro správné fungování trávicího ústrojí.
Správné skladování masa a ryb
Čerstvé maso se tak snadno kazí právě kvůli vysoké přítomnosti živin a mikroorganismů. Nejbezpečnější je jeho skladování po krátkou dobu v lednici a delší dobu v mrazáku. V lednici zůstane maso déle čerstvé, pokud ho před uskladněním nepokrájíte ani neopláchnete vodou. Vyhněte se skladování masa v blízkosti již hotových pokrmů.
Ryby a mořské plody můžete i v lednici skladovat maximálně po dobu tří dnů, protože se kazí ještě rychleji než ostatní maso. Uzené ryby by naopak neměly být skladovány v ledničce vůbec. I v mrazáku ryby vydrží jen polovinu doby, co ostatní maso. Skladujte je proto maximálně šest měsíců.
Správné skladování vajec a mléčných výrobků
Čerstvé mléko stočené přímo u farmáře se doporučuje před uložením převařit, zchladit a skladovat ve skleněné nádobě v lednici maximálně dva dny. Mléko, které běžně koupíte v obchodě, můžete skladovat v lednici ihned po otevření a nejideálněji maximálně dva dny. Totéž platí u jogurtů, sýrů a dalších mléčných výrobků.
Čerstvá vejce vydrží zpravidla 3–4 týdny. Uchovávány ale musí být v chladu a vlhku, nejlépe tedy v ledničce.
Zdroj: Porady Interia