Správně umístěná a nastavená lednice s ideální teplotou zaručí čerstvost potravin

Je vaše lednice na tom správně místě a máte dobře nastavenou její teplotu? Jen tak v ní totiž vydrží potraviny dlouho svěží a čerstvé. Ukazuje se totiž, že mnoho lidí nemá tušení, jak lednici správně nastavit. Přinášíme vám pár užitečných tipů, jak lednici nastavit a udržet v ní potraviny dlouho čerstvé.

Správné umístění lednice

Než se dostaneme ke správnému nastavení lednice, prozradíme si něco také o místu, které rovněž ovlivňuje čerstvost potravin. Lednice by měla stát v místě, kde je stálá pokojová teplota. Tedy ne moc zima a ne moc teplo. Každý stupeň v místnosti nad 20°C navyšuje spotřebu lednice až o 6%. Vhodné není umístění lednice u okna ani radiátoru.

Nejvíce ideální teplota ledničky je do 5°C , mraznička pak nastavená na -18°C . Počítejte s tím, že u většiny chladniček platí – co polička, to trochu jiná teplota. Spodní poličky budou mít teplotu oproti horním poličkám jinou (spodní police jsou vždy chladnější), stejně tak bude rozdílná teplota v přihrádkách na dvířkách. Pro lepší stabilitu teploty v lednici existují dnes funkce FreeStore, kdy uvnitř lednice koluje chladný vzduch, tudíž v tomto případě se části lednice teplotně příliš lišit nebudou.

Teplota v lednici vs. potraviny

Teplotu v lednici korigujte také podle potravin, které v ní skladujete. Sledujte etikety potravin a doporučenou teplotu při skladování. Většinou se jedná o rozmezí mezi 0-4°C. Při vyšší teplotě mohou potraviny již brzy podléhat zkáze.

Časté otvírání a zavírání ledničky

Teplota se v lednici zvyšuje i tím, když ji často otvíráte a zavíráte. Pokud potřebujete něco z ledničky vytáhnout, promyslete si, co dalšího budete v nejbližší chvíli ještě vytahovat, vytáhněte tedy více věcí naráz a vyhněte se zbytečnému otevírání a zavírání lednice, šetříte tak potraviny i energii.

Rozmístění potravin

Jelikož už víte, že spodní police bývají chladnější, pomůže vám to s ukládáním věcí do ledničky. Do horních polic tedy ukládejte otevřené potraviny, potraviny, kterým nevadí trochu vyšší teplota, což je třeba uvařené jídlo.

Střed lednice je vhodný k ukládání másla, jogurtů, mléka.

Spodní police, kde je nejvíc chladno jsou vhodné k ukládání uzenin, masa, ryb. Maso neskladujte déle než dva dny (maximálně tři).

Zásuvky úplně dole v lednici se hodí pro ukládání ovoce, zeleniny a sýrů.

Fotografie: Pixabay