Pomocí této geniální finty dokážou šéfkuchaři rozmrazit maso v rekordním čase

Fotografie: Depositphotos

Rychle rozmrazit maso můžete potřebovat každou chvíli. Představte si třeba takovou situaci, kdy se ve dveřích zjeví nečekaná návštěva.

A než takový kilový kus masa vyjmutý z mrazáku povolí, může to trvat pěkně dlouho, takže návštěvníky nepohostíte. Abyste takovým nervákům zabránili, je lepší si do mrazáku připravit porce, a nikoliv kus masa vcelku. Jednotlivé porce můžete oddělovat a použít jich vždy tolik, kolik právě potřebujete. Menší kousky masa se vám podaří do mrazáku lépe naskládat, tudíž se vám jich tam vejde víc. A hlavně menší kousky masa rozmrzají dost rychle.

Jak rozmrazovat co nejrychleji

Rychlé rozmrazování masa je často potřebné tehdy, když ho musíte připravit na poslední chvíli. Existuje několik metod, jak maso rozmrazit bezpečně, aniž by došlo k poškození jeho struktury nebo chuti. Jednou z tradičních metod je použití studené vody. Maso v uzavíratelném sáčku ponoříte do studené vody tak, aby byl celý balíček ponořený, radí web BydlímeKvalitně. Budete-li mít ovšem maso v jednom velkém kuse, bude rozmrazování trvat tak 2–3 hodinky – záleží na typu masa.

Tento způsob rozmrazování ve studené vodě je nejvhodnější pro již připravené plátky masa. Než si stačíte připravit vejce, mouku, mléko a strouhanku, už budete moci obalovat řízky. Maso ještě v sáčku před uzavřením posolte, rozmrazování se urychlí. Pomocníkem při rozmrazování může být mikrovlnná trouba. I zde je lepší, když máte jen menší kousky masa. Velká flákota se vám jednak do mikrovlnky nevejde, jednak až nastavíte program na rozmrazování, pravděpodobně maso nepovolí rovnoměrně.

Rychle rozmrazit maso můžete v mikrovlnné troubě
Fotografie: Pixabay

Ovšem nejlepším způsobem je rozmrazování pozvolné, tedy plánované. Maso můžete v noci nechat ve dřezu a dopoledne vařit. Anebo je vyjměte z mrazáku a ponechte je v míse v lednici. Tam bude povolovat velmi pomalu, takže jídlo z něj můžete připravovat třeba za 24 i více hodin. Nejdůležitější je rozmrzlé maso zpracovat a zkonzumovat. Nechávat je příliš dlouho v rozmrazeném stavu nebo je dát opětovně zamrazit, to už byste si koledovali o zdravotní rizika. Na BydlímeÚtulně jsme také doporučili, jak správně zamrazit a rozmrazit chleba.

Vaše kuřecí polévka bude chutnat jako z luxusní restaurace díky tomuto snadnému triku šéfkuchařů

Sůl a cukr

Že led po osolení povoluje, je známý fakt. Proto vyjměte maso z mrazáku, vložte do mísy nebo do prázdného dřezu a posolte ze všech stran. Sůl a pokojová teplota provedou svoje a maso brzy povolí. Tedy menší kusy masa. Pokud si nejste množstvím soli jistí, můžete ji po rozmrznutí otřít a osolit znovu, jak jste zvyklí před vařením. Dvoukilová kýta vcelku bude ovšem rozmrzat pěkně dlouho. Jenže ukládat takovou hroudu do mrazáku byl rovněž nesmyslný hazard. Než takto velká kýta promrzne, může se uvnitř zkazit.

Někdo rozmrazuje maso pomocí cukru. Není to příliš obvyklé, neboť cukr může chuť masa ovlivnit. Některé babičky měly ve svém receptáři tento postup: malé kousky zmrzlého masa prohřát v asi 55 °C teplé sladké vodě. A jak sděluje web VazhnoZnat, chuť masa údajně cukrovou vodou nijak ovlivněna nebyla.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*