Tenké a nadýchané palačinky jako od nejlepší cukrářky. Klíčem k úspěchu je dodržení několika pravidel

Fotografie: Linsenhejhej / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Aby byly palačinky vláčné a nadýchané, je potřeba mít připravené dobré těsto. Ještě více však samotný výsledek ovlivní způsob smažení palačinek. Toto byste při jejich přípravě měli dodržovat.

Palačinky jsou na přípravu poměrně rychlý a snadný pokrm. Naplnit si je můžete čímkoliv, na co máte zrovna chuť. Fantazii se meze nekladou a jejich náplň může být sladká i slaná. Aby se vám při smažení okraje palačinek nepřipalovaly a těsto se nelepilo k pánvi, vyzkoušejte tyto jednoduché finty. Díky nim budou palačinky nadýchané, jemné, křehké a dokonale chutné.

10 tipů, jak správně smažit palačinky

Stačí vám dodržet těchto 10 jednoduchých pravidel a zaručeně si pochutnáte na nejlepších palačinkách, co jste kdy jedli. Vyzkoušejte tento postup a oslňte celou rodinu palačinkami, které se rozplývají na jazyku.

Nenahraditelné mléko

Existuje spousta receptů na palačinky, kde se do jejich základu přidává voda, kefír nebo tvaroh. Nejlepší vliv na těsto má ale obyčejné mléko nebo syrovátka. Díky těmto surovinám budou palačinky ve výsledku tenké a lehké.

Pokojová teplota potřebných surovin

Přípravu palačinek není dobré uspěchat. Spousta lidí kvůli nedostatku času opomíjí nechat suroviny před přípravou těsta vytažené, aby se ohřály na pokojovou teplotu, přitom se jedná o jeden z nejdůležitějších kroků, který ovlivňuje výslednou konzistenci těsta. Pokud budete pracovat se zahřátými surovinami, bude se vám s těstem mnohem lépe pracovat a palačinky samotné budou mít mnohem lepší chuť.

Správný poměr surovin

Na toto pravidlo byste neměli zapomínat. Na každý 1 litr mléka přidejte do těsta 2 vejce. Pokud použijete více vajec, budou palačinky gumové. Než vejce spojíte s mlékem a dalšími přísadami, nejprve je jemně rozšlehejte metličkou. Lépe se vám budou spojovat s dalšími surovinami.

Prosejte mouku

Tento krok je ve většině receptů vynechán, ale je to činnost, kterou byste měli dělat automaticky. Téměř u jakéhokoliv pečení je potřeba mouku prosít. Obohatíte tím tuto sypkou směs o kyslík a palačinky díky tomu budou mnohem nadýchanější.

Používejte rostlinný olej

Pokud do palačinkového těsta přilijete trochu slunečnicového oleje, nemusíte pak pánev, na které budete palačinky smažit, ničím vymazávat. Díky slunečnicovému oleji navíc můžete vynechat prášek do pečiva i jedlou sodu. Palačinky se jemně nafouknou i bez těchto přísad.

Fotografie: Pexels

Před smažením nechte těsto odpočinout

Jakmile máte těsto na palačinky připravené, nechte ho 15–20 minut odležet. Teprve po této době můžete začít smažit. Během těchto minut lepek uvnitř těsta absorbuje vlhkost a mírně nabobtná. Díky tomu budou palačinky jemné a nadýchané, přestože budou tenké.

Před smažením přidejte vodu

Po odležení těsto mírně zhoustne, proto ho před samotným smažením nařeďte s trochou vroucí vody. Těsto by mělo být mírně řídké a jemné, abyste ho mohli snadno vylít na rozpálenou pánev a smažit.

Použijte vhodnou pánev

I přes dodržování všech kroků receptu se může stát, že ve výsledku palačinky nechutnají tak dobře, jak jste si představovali. Na vině může být pánev. Povrch pánve by měl být nepřilnavý, abyste palačinky nemuseli smažit ve velkém množství oleje, a přesto se vám nepřipálily.

Fotografie: Pixabay

Těsto na pánvi nechte roztéct

Uchopte pánev do jedné ruky a druhou rukou na ni těsto nalijte. Poté pánví pohněte tak, aby se těsto rovnoměrně rozlilo do všech stran. Nechte chvíli smažit a následně palačinku jemně obraťte silikonovou stěrkou.

Hotové palačinky přikryjte

Během smažení hotové palačinky přikryjte pokličkou. Než dosmažíte všechno těsto, usmažené palačinky trochu navlhnou a ve výsledku budou ještě jemnější a měkčí.

Zdroj: TheKitchn

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]