Prskajícímu oleji při smažení je konec. Pod kontrolou ho udrží obyčejný cedník

Fotografie: Pastorius / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Smažení je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy potravin. Bohužel po něm ale často v kuchyni zůstane nepořádek.

Ať už prská vzteklá kočka, nebo jídlo na pánvi, nikdy to neznačí nic dobrého. Ochránit kuchyni před nánosem horkých mastných kapek, které kolem rozstřikuje smažící se jídlo, přitom není nic složitého. Postačí vám na to kuchyňské náčiní, jež máte doma v šuplíku.

Na vzteklý olej dávejte pozor

I když se to nezdá, olej a voda mohou stát za nejedním úrazem v kuchyni, jako jsou třeba popáleniny, potlučená hlava od smeknutí či oheň šířící se po mastné stopě. Zkrátka nic moc příjemného. A co teprve neustálé drhnutí kuchyňských povrchů? Ačkoli existuje mnoho návodů, které vám usnadní práci, jako třeba směs se saponátem odstraňující mastnotu, o které jsme psali na BydlímeÚtulně, dělat to denně se nechce nikomu.

Olej na pánvi se přitom „vzteká“ kvůli vodě. Ta mohla na nádobí zůstat po umývání nebo ji může obsahovat jídlo, které se chystáte osmahnout. Někdy si také nevědomky můžete cáknout do pánve vodu po umytí rukou. Nicméně jde ale o činnosti, kterým se při vaření nelze tak úplně vyhnout. Naproti tomu zabránit oleji, aby vyskakoval z pánve, už tak trochu lze. Potřebujete na to jen cedník a lžičku soli.

Vajíčka lze v trojobalu vyměnit za křupavější a lahodnější alternativy. Patří mezi ně i mléko

Aby olej zůstal na pánvi

Některé pánve se prodávají dokonce i se sítem, které cedník připomínají. Právě to potom stojí za tím, že olej zůstane tam, kde má. Pokud ale máte starší pánev nebo u té vaší žádné podobné příslušenství nebylo, vystačíte si i s kovovým cedníkem. Ten zachytí „prskance“ oleje, a přitom umožní odchod páry. Což by třeba taková poklička úplně nezajistila, takže by se pod ní jídlo nesmažilo, ale dusilo. Před samotným smažením potom podle portálu KobietaInteria pomůže i lžička soli. Tu nasypte do pánve, pak nalijte olej a dále postupujte jako vždycky. Sůl se postará o odsátí přebytečné vlhkosti.

Pánev
Fotografie: Pixabay

A aby smažení probíhalo, jak má, můžete vyzkoušet některá doporučení od Trafinoil. Jednou takovou radou je osušit před smažením i jídlo, které se chystáte připravovat. Oleje by v pánvi mělo být přiměřené, ale dostatečné množství a rozhodně by měl být dobře prohřátý, než se pustíte do akce. Smažení chce totiž rozhodně svůj čas.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*