Výběr správného melounu v obchodu je zásadní, abyste si mohli vychutnat jeho sladkou chuť. Zkuste několik triků, abyste pak při jeho rozkrojení nebyli zklamaní.
Útok letních veder se blíží a s ním i změna našeho jídelníčku. Zpravidla kvůli dokonalé figuře v plavkách – ač to bychom měli začít přece jen nejpozději na jaře – ale především, že v horkých letních dnech nikdo nemá příliš chuť na hutná a těžká jídla. Osvěžující saláty, ovoce, zelenina a ledové nápoje, to je to, co nás láká. K létu neodmyslitelně patří také vodní meloun. Ale jak vybrat ten nejsladší?
Zkontrolujte povrch melounu
Ne všechny melouny chutnají stejně. A přesně z toho důvodu je potřeba znát triky, jak i přes silnou slupku poznat, že právě tenhle je ten nejsladší. Nejdříve zkontrolujte jeho povrch. Hledejte bílé skvrny, které jsou známkou rané sklizně. Vybírat byste si měli melouny s velkými žlutými fleky, protože ty déle dozrávají na slunci a tím pádem budou i mnohem sladší než ostatní, jak radí server EleganzaPlus.
Nezapomínejte na stonek
Barva stonku je důležitá pro určení zralosti melounu. Zapamatujte si, že zelený stonek naznačuje brzkou sklizeň, zatímco ten hnědý plnou zralost. Je to tedy jasné, vybírejte vodní melouny pouze s hnědými stonky. Je pravděpodobné, že budou mnohem více sladké.
Díky pěstování této rostliny v blízkosti rajčat sklidíte tak bohatou úrodu, že nebudete vědět, co s nimi
Nestyďte se a zaklepejte na něj
Web RealSimple radí na meloun zaklepat. Ano, možná si v supermarketu budete připadat trochu jako blázen, ale věřte nebo ne, nakonec budete rádi. Poklepejte na slupku melounu a bedlivě poslouchejte. Pokud tón zní dutě, plod má více vody a je pravděpodobně zralejší. Pokud však vaše klepání zní hutněji, silněji, může to znamenat, že kůra je příliš tlustá a ovoce ještě úplně nedozrálo.
Dejte přednost kulatému tvaru
Hledejte meloun, který je kulatější a rovnoměrněji tvarovaný, na rozdíl od oválných plodů. Kulaté melouny jsou totiž sladší, zatímco oválné naopak bývají vodnaté a méně chutné. Rozhodně se vyhněte melounům s nepravidelnými hrudkami na povrchu kůry. Ukazatelem zralosti je i skvrna na spodní straně melounu, psali jsem o ní i na BydlímeÚtulně.
Napište komentář