Nůžky fungují na spoustu věcí, ale jejich hlavním posláním je stříhání. Po častém používání se však snadno otupí a je třeba je nabrousit. Zjistěte, jak zařídit, aby byly zase pořádně nabroušené.
Postupem času se nůžky opotřebovávají a tupí se, a to především vysokou vlhkostí nebo častým používáním. Existuje však několik způsobů, jak si nůžky nabrousit za pomoci nástrojů, které máte v domácnosti. Některé metody jsou snazší, levnější, a rychlejší, u některých je to naopak. Každá z těchto metod však zajistí, že se nůžky kvalitně nabrousí a budou zase sloužit skvěle.
Metoda s brusným papírem nebo hliníkovou fólií
Brusný papír se často využívá k úpravě dřeva, avšak při broušení nůžek také nezklame. Postup je naprosto jednoduchý a rychlý. Přeložte brusný papír napůl zrnitou stranou ven a nůžkami ho nastříhejte asi na 20 proužků. Můžete jich nastříhat i více, podle toho, jak moc chcete nůžky nabrousit. Jakmile skončíte, otřete nůžky čistým vlhčeným hadříkem. Je nutno dodat, že tato metoda funguje jen pro jednoduché nůžky a bohužel s ní nenaostříte například ty zahradnické.
Naostřit nůžky můžete i za pomoci hliníkové fólie. Vezměte asi 8 palců dlouhou fólii a přeložte ji 3krát až 4krát přes sebe. Postupujte stejně jako u metody s brusným papírem. Nůžkami, které chcete naostřit, nastříhejte několik proužků hliníkové fólie. Až skončíte, namočte nůžky do horké vody a potom je jen otřete suchým hadříkem. Působením hliníku se totiž nůžky snadno brousí a nemusíte se namáhat s ručním broušením.
Metoda se skleněnou lahví nebo brousek
Naostření nůžek za pomoci skleněné lahve zní možná divně, ale opravdu funguje. Postup je snadný. Vezměte nůžky, odtáhněte obě čepele od sebe a položte je kolmo na hrdlo láhve. Začněte jimi o hrdlo třít a takto pokračujte do chvíle, kdy nůžky budou pořádně nabroušené. Ostrost nůžek je nejlepší vyzkoušet na obyčejném papíru a podle toho si je nabrousit podle vlastní potřeby.
Hlavním předmětem pro broušení je však klasický brousek. Je dostupný v obchodech pro kutily a zůstává nejúčinnějším předmětem pro broušení nejen nůžek, ale i jiných ostrých kovových nástrojů. Použití brousku je snadné a přináší uspokojivé výsledky. Nůžky položte na hadr a čepele přetřete slunečnicovým olejem nebo navlhčete je vodou. Otevřete nůžky úplně dokořán, položte ostřím na brousek a začněte brousit. Obruste obě čepele, nůžky otřete a máte hotovo.
Zdroj: Lavidalucida