Do mrazáku určitě nepatří: Mléčné výrobky i těstoviny přichází o požadovanou strukturu

Fotografie: Depositphotos

Lednice s mrazákem určitě patří k nejlepším vynálezům všech dob. Zmrazené potraviny vydrží čerstvé dlouhé měsíce. Existují však i ty, které byste mrazit rozhodně neměli.

Mražení může ovlivnit chuť, strukturu a celkovou kvalitu určitých potravin. Některé se po zmražení změní natolik, že jsou po opětovném rozmražení prakticky nepoživatelné nebo jen velmi obtížně zpracovatelné. Podívejte se na ty nejběžnější potraviny, které denně používáte v kuchyni, ale do mrazáku byste je rozhodně dávat neměli.

Zelenina

Salát, listová zelenina, okurky, rajčata a mnoho dalších druhů zeleniny se nevyplatí do mrazáku dávat. Vysoký podíl vody, kterou obsahují, totiž po rozmrazení zapříčiní jejich kašovitou konzistenci. Některé bylinky ponesou mražení také těžce, jako třeba bazalka, kopr nebo koriandr. V tomto případě je lepší zvážit jejich usušení.

Těstoviny a vejce

Vejce do mrazáku nepatří, ani ta čerstvá, ani ta vařená. Vyhnout byste se měli i mražení potravin, které se z vajec připravují, jako je majonéza nebo sněhové pusinky. Pokud vám zbyly uvařené těstoviny, pak vězte, že jejich mrazení není dobrý nápad. Stane se z nich slepená hmota, které budete jen těžko navracet její původní strukturu a chuť.

Mléčné výrobky

Připravte se, že všechny tekuté mléčné výrobky i měkké sýry po rozmrazení změní strukturu. Jednotlivé složky se během mrazení oddělí. Smetana, tvaroh, mléko, jogurty a kefír pak mohou mít hrudkovitý nebo vodnatý charakter a už nebudou vhodné pro přípravu některých pokrmů. To samé platí o mražení hotových smetanových omáček a dresinků. Naopak tvrdé sýry typu parmezán nebo čedar můžete bez obav zamrazit.

mléčné výrobky
Fotografie: Freepik

Smažená jídla

Křupavá jídla, jako jsou hranolky, cibulové kroužky nebo smažené kuře, mají tendenci mražením ztrácet svou křupavost. Poté, co je rozmrazíte a dáte ohřát, budete mít místo křupavé pochoutky kašovitou hmotu a tomu i odpovídající nedobrou chuť. To samé platí i o vařených bramborách a rýži, na kterých si už jednoduše nepochutnáte.

Zdroj: Delish, Purewow, Eatingwell

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]