Naslouchat vajíčkům se vyplácí. Kromě vložení do vody lze čerstvost vajec zkontrolovat také podle zvuku

Fotografie: LuciodeMoraes / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Než se pustíte do přípravy nebo konzumace vajíček, je lepší zkontrolovat jejich čerstvost. Vyzkoušejte jednoduchý trik, díky kterému si budete stoprocentně jistí stářím vajec.

Po rozklepnutí vajíčka můžete snadno určit, zda je vajíčko čerstvé nebo zkažené. Pokud je bílek zbarvený, jedná se o známky hniloby a vajíčko už není v žádném případě použitelné. Existují však jednoduché triky, podle kterých zkažené vejce odhalíte i bez toho, abyste ho museli rozbíjet. Otestujte koupená vejce a přesvědčte se o jejich čerstvosti.

Jak otestovat čerstvost vajec

Kontrola syrového bílku není vždy nejlepší metodou, jak čerstvost vejce zkontrolovat. Obzvláště, pokud se chystáte vejce uvařit natvrdo. Po uvaření už barvu bílku nezkontrolujete a zkažené vejce na první pohled nepoznáte. Konzumací špatného vejce si můžete přivodit nepříjemné zažívací potíže, či dokonce otravu. Věnujte před konzumací čas kontrole jejich čerstvosti.

Nejdříve zkontrolujte obal

Jako první byste měli vždy zkontrolovat stav obalu vajec. Nejdříve zkontrolujte uvedené datum minimální trvanlivosti a následně samotný stav obalu. Datum maximální spotřeby nebude nikdy delší než 28 dní po snášce. Pokud je obal nepoškozený a skořápky vajec nijak neporušené, můžete je v lednici skladovat až jeden měsíc.

Před použitím ponořte vejce do vody

Tento jednoduchý a rychlý test vám zkažené vejce zaručeně odhalí. Použít můžete jakoukoliv průhlednou nádobu. Naplňte ji vodou a vložte do ní vejce. Jestliže vejce zůstane na dně, je čerstvé a můžete ho sníst. Pokud vejce plave svisle uprostřed nádoby, neměli byste s jeho konzumací dlouho otálet. Jakmile plave na hladině, měli byste ho raději rovnou vyhodit do koše.

Fotografie: Depositphotos

Vizuálně vejce zkontrolujte

Pomocí čichu můžete odhalit zatuchlé vejce. Zrakem pak můžete odhalit další možné poškození. Zkontrolujte před použitím stav skořápky. Pečlivě skořápku vejce prozkoumejte, jestli se na ní nenachází praskliny. Na zatuchlém vejci se mohou objevit četné praskliny, nebo dokonce prášek. Napadení vejce bakteriemi můžete odhalit pouhým okem. Po rozbití takového vejce můžete v bílku vidět modrou, růžovou, zelenou nebo černou barvu.

Vejce si napřed poslechněte

Tento trik je nejméně znám, zkažené vejce vám však pomůže odhalit jediným pohybem. Těsně u ucha vejcem zatřepejte a poslouchejte, jaký zvuk se z vejce ozývá. Pokud vnitřek vejce vydává silný hluk podobný šplouchání nebo zvuk, jako kdyby se vejce uvnitř skořápky pohybovalo, neměli byste takové vejce jíst. Pokud nic podezřelého neuslyšíte, můžete vejce s klidem použít.

Zdroj: Bonasavoir

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]