Při vaření vajec přidejte do vody 2 plátky citronu. Tento fígl vám ušetří hromadu času

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Vařená vajíčka chutnají skoro každému, ovšem ne každý je rád loupe. Nevěšte ale hlavu, pokud se vám to nedaří, stačí znát šikovný trik s citronem.

Napadlo vás někdy, co by se mohlo stát, kdybyste do vody k vaření vajec přidali kousek citronu? Ten, kdo tuto vychytávku poslal dál po internetu, by zasloužil poděkování. Díky kyselině citronové půjdou vařená vajíčka lépe loupat. A to ušetří mnoha hospodyňkám práci, čas a nervy.

Vařte vejce s kouskem citronu

Zdá se, že uvařit vajíčka, ať už natvrdo, nebo naměkko, je ta nejsnazší věc na světě – dáte je do vody a hlídáte čas. Horší už to bývá, když je chcete zbavit skořápek. Ty na vejcích často drží tak silně, že spíš porušíte bílek, než byste skořápku sloupli ve větších kusech. Přidání několika plátků citronu do vody, ve které se budou vajíčka vařit, může loupání hodně usnadnit. Kyselina citronová nepatrně naruší strukturu skořápky a bílek se pak se skořápkou nedokáže spojit tak pevně.

A při varu vajíčka nepopraskají, což má na loupání také příznivý dopad. Navíc se při vaření kuchyň citronem krásně provoní. Obdobný účinek na loupání má rovněž ocet, uvádí se na webu TheSpruce. A když potřebujete naloupat větší množství vajíček, přijde vám tento trik vhod. Ale to není všechno.

Sekundová finta, jak oloupat vejce: Díky tomuto postupu skořápka od bílku doslova sama odpadne

Po uvaření vejce prudce zchlaďte

Aby se skořápky sloupávaly skoro samy, je potřeba udělat ještě druhý krok. A ten vězí v prudkém ochlazení vařených vajec. Když tedy vejce po určité době varu odstavíte, slijte vařící vodu a rendlík doplňte vodou ledovou. Máte-li v mrazáku kostky ledu, použijte je.

Naloupat takovou hromadu vajec chce pořádnou dávku trpělivosti i zručnosti
Fotografie: Pixabay

Čím prudší zchlazení vařených vajec bude, tím lépe vám jejich loupání půjde od ruky. Při tomto úkonu totiž vaječná membrána těsněji přilne ke skořápce. Tím se vlastně skořápka zpevní a jde loupat ve větších kusech. Kdybyste ponechali vajíčka pomaloučku stydnout bez použití ledové vody, vaječná blána se ke skořápce „nepřilepí“ a zůstane z větší části na bílku. Pak se vám odlupují jen drobounké kousky a někdy z vařeného vajíčka zůstane téměř nepoužitelný trhanec.

Nevařte čerstvá vejce

Jak píše web Smakosze, někdo má na loupání vajec ještě další fígl. Použitím přítlaku dlaně poválí vychlazené vařené vejce po stole tak, aby skořápka po celém povrchu drobně popraskala. Tak vyzkoušejte i tuto metodu, snad pro vás bude přínosem. A ještě jedna důležitá informace, kterou už asi znáte, ale nikdy není na škodu si ji připomenout. Aby se uvařená vajíčka dobře loupala, musí být staršího data, nikoliv čerstvá. Na BydlímeÚtulně jsme také psali, jak snadno provést test čerstvosti vajec.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*