Vaření a loupání vajec je možné značně zjednodušit. Poslouží i ocet a ledová voda

Fotografie: Judgefloro / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Loupat vajíčka, vařená natvrdo i naměkko, by měla umět každá hospodyňka. Existují k tomu i různé vychytávky, s nimiž se právě nyní můžete seznámit.

Kdo má stále ještě problém s loupáním vařených vajíček, může se konečně zdokonalit. Existují triky, díky nimž půjdou vejce loupat snadno a bílek zůstane vcelku, nikoliv přilepený na skořápce. Když je zapotřebí oloupat vajíček větší množství, a ono to nejde a nejde, je to prostě k vzteku. Vejce jsou pak nevzhledná, protože vaječná blána zůstává částečně na skořápce i na bílku, což způsobuje jeho porušení. A také to zabírá spoustu času, připomíná web Smakosze. A pro kuchaře je v kuchyni při přípravě jídla dobrá každá minutka.

Vaření a loupání vajec

Je všeobecně známo, že nejhůř se loupou vajíčka čerstvá. Proto na to myslete a několik vajec si vždy odložte stranou pro případ, že byste je museli vařit. Postačí týden a pod skořápkou se vytvoří malá vzduchová bublinka. Právě díky ní půjde vejce lépe oloupat. Při vaření postupujte tak, že vajíčka vložíte do rendlíku se studenou vodou. Čas počítejte až od okamžiku, kdy začne voda bublat. Tak si ohlídáte vajíčko naměkko i natvrdo. Do vody přidejte lžíci octa. Pomůže změkčit skořápku a naruší vnitřní membránu. Podobně se chová i jedlá soda.

 

Hotová vejce následně zchlaďte v lázni s ledovou vodou. Před samotným sloupáváním skořápky můžete oťukané vejce mírně poválet v dlaních nebo po stole. To ke snazšímu loupání přispěje, radí web ChefDonnaAtHome. Anebo odloupněte skořápku na obou koncích a pak ji profoukněte. Zbytek by se měl odloupnout skoro sám. Další způsob loupání vajíček vařených natvrdo můžete zhlédnout na přiloženém videozáznamu.

Kráječ na vejce lze využít na řadu geniálních způsobů, které vám ušetří spoustu času

Pozor při loupání vajíček naměkko

Pokud jste vařili vajíčka naměkko, radši je rukou neloupejte. Jednak byste se mohli spálit, jednak se vám budou trhat. Nejlepší je vložit takové vajíčko do pohárku, který je k tomu určený, špičku odkrojit zubatým nožem a vajíčko vyjídat malou lžičkou. A závěrem ještě jeden dobrý tip: vaječné skořápky nevyhazujte. Řádně je vysušte, rozdrťte najemno a pak je můžete v zahradě využít jako hnojivo. Na BydlímeÚtulně jsme rovněž napsali, jakým způsobem připravit míchaná vajíčka, aby měla krémovitou konzistenci.

Zdroje: Smakosze, ChefDonnaAtHome

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*