Zbytečná námaha při loupání vařených vajec má snadné řešení. Klíč spočívá v jediném plátku citronu

Fotografie: Alabama Extension / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Vaření vajec je pro mnoho lidí prakticky denní kuchyňskou činností. Ostatně nějaké základy by v kuchyni měl znát každý, například míchaná vajíčka.

I s těmito základními operacemi jsou však spojena mnoha překvapení. Taková, která mohou snadno zaskočit i zkušené plotnové matadory. Samotné vaření je jednoduché, problémem je pak zbavit vejce skořápky. Jak už to tak bývá, není třeba vymýšlet nic moc nového. Naopak je namístě se obrátit do minulosti, protože právě na tohle měly naše babičky jedinečný fígl. Chcete-li docílit vajíček přesně naměkko, je klíčovým čas, který vejce stráví ve vroucí vodě.

Kouzlo plátků citronu

Při následném loupání se skořápka často přilepí tak, že jde dolů i s bílkem, což je nadmíru nepříjemné. Jestli tomu chcete zamezit, přidejte do vody k vejcím i dva plátky citronu. Dle stránek ZahradaFireNews funguje i normální citronová dužina nebo koncentrát, případně kyselina citronová. Při použití tohoto triku oloupete vejce během pár sekund, nejpozději do půl minuty. Skořápka se oddělí prakticky celá, případně jen v několika málo kusech. Skutečně užitečné.

Mnoho kuchařů či hospodyň trápí také to, že vejci během vaření praská skořápka. O vaření už jsme se na BydlímeÚtulně zmiňovali opakovaně. Pro zachování skořápek v celku přidejte do vroucí vody lžičku kuchyňské soli. Jakmile si na to jednou navyknete, už na tento postup nikdy nezapomenete. Mimochodem po vaření určitě nevylévejte vodu z vajec do odpadu. Dle webu JímeTo se dá krásně využít jako zálivka pro květiny. Ty si skutečně pochutnají na všech přítomných živinách.

trojice vajec jídlo
Fotografie: Pixabay

Míchaná vejce jako od profíka: Rozbíjet vejce o pánev není dobrý nápad

Naměkko, nebo natvrdo?

Tohle je univerzální starost při vaření vajec – jak odhadnout správný čas. Vyplatí se určitě stopovat a hlavně dávejte vejce přímo do vroucí vody. Rozhodně se vyhněte tomu, že se bude voda postupně ohřívat i s nimi. Na vejce naměkko stopněte přesně 5 minut. V tu chvíli je bílek pevný a žloutek tekutý. Nedávejte do vody také vejce přímo z lednice, nechte je předtím ohřát na pokojovou teplotu. Vyhnete se tak tomu, že zažijí teplotní šok a udaný čas už nebude platit.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]