Dokonale zbarvená velikonoční vejce díky obyčejné gáze a přírodním ingrediencím

Fotografie: Ivana Sokolović / Creative Commons / Attribution 2.0

Barvení velikonočních vajec je nádherná lidová tradice, která se dědí z generace na generaci. Zkuste metodu s přírodními lístky a gázou.

Přestože v dnešní době existují kvalitní barvy na vejce, stále více lidí se vrací k přírodním metodám. Pokud hledáte nový a neotřelý způsob, jak velikonoční vajíčka ozdobit, vyzkoušejte kombinaci čaje a ibišku. Tento postup vás překvapí svou jednoduchostí a výslednými kouzelnými modrozelené odstíny.

Tradiční metody přírodního barvení vajec

Mnoho rostlin obsahuje přirozená barviva, která se dají využít při barvení velikonočních vajec. Například cibulové slupky dodávají odstíny od zlaté po tmavě hnědou, červená řepa zase vytvoří jemnou růžovou až sytě červenou barvu. Různé druhy čajů dle webu ShiftingRoots přinesou různé výsledky, vždy je důležité použít dostatečně koncentrovanou lázeň. Díky kurkumě získají vajíčka nádherně žlutý tón. Na BydlímeÚtulně jsme také psali o některých nevšedních způsobech barvení vajec.

Vyzkoušejte neprávem zapomenutou metodu barvení, jež využívá přírodní pigmenty obsažené ve dvou složkách: ibišek a zelený čaj dodají vajíčkům jedinečnost, která jistojistě upoutá pozornost u velikonočního stolu, radí Smakosze. Pokud chcete, aby barva na vejcích dobře držela, přidejte do barvicí lázně trochu octa a po barvení vajíčka potřete kapkou oleje pro lesk.

Dokonale ozdobená velikonoční vajíčka: Místo chemie poslouží i ocet a ibiškový čaj

Barvení vajec v čaji a ibišku

Ingredience:

  • Bílá vejce uvařená natvrdo – 4ks;
  • Sušený ibišek – 3 polévkové lžíce;
  • Sypaný zelený čaj – 3 polévkové lžíce;
  • Voda – 500 ml;
  • Gáza na zabalení vajec;
  • Ocet – 1 polévková lžíce.

Postup:

  • Příprava barvicí lázně: Ibišek nasypte do misky a zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat 10–15 minut.
  • Příprava vajec: Z gázy vystřihněte čtverce dostatečně velké na zabalení vajec.
  • Barvení: Každé vejce obložte namočenými lístky ibišku a pečlivě zabalte do gázy.
Zelená čajové lístky
Fotografie: Freepik
  • Vaření v čaji: Do hrnce nasypte zelený čaj, přidejte vodu a přiveďte k varu. Vložte zabalená vejce a nechte louhovat 10–15 minut.
  • Dokončení: Po vyjmutí nechte vejce vychladnout a opatrně odstraňte gázu. Barva se krásně spojí do jemných zelenomodrých tónů.
  • Vyzkoušejte tento přírodní způsob barvení a objevte kouzlo tradičních metod. Velikonoční stůl tak získá krásná, originální vajíčka, kterými potěšíte každého koledníka!

Zdroj: ShiftingRoots, Smakosze

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*