Jahody jsou tak lahodné, že je na zahradě pěstuje asi každý. Jsou celkem nenáročné na pěstování a při správné péči můžete sklidit až dvojnásobek plodů.
Neodmyslitelně patří do jídelníčku na začátku léta. Mají mnoho prospěšných látek a obsahují vysoký podíl vitamínu C. Navíc jsou tak lahodné, že snad není nikdo, komu by nechutnaly. Jahody jsou vděčnou a nenáročnou rostlinou na pěstování. A pokud jim budete věnovat jen trochu pozornosti, odmění se cám bohatou úrodou.
Výběr odrůdy
Klasické zahradní jahody určitě nejsou špatná volba, ale pokud se chcete těšit z jahod ještě i koncem léta, určitě si zasaďte i ty stáleplodící. Jahody z nich si můžete užívat celou sezónu a sazenice plodí velké jahody až 5 let. Celkově je úroda z jednoho stáleplodícího jahodníku asi dvakrát vyšší než z těch zahradních.
Příprava půdy
Jahodník miluje kyprou a propustnou půdu. Před novou výsadbou půdu zryjte alespoň do hloubky 30 centimetrů. Podpoříte tak dobré zakořeňování rostliny a propustnost živin a prospěšných mikroorganismů. Jahody vyžadují dobře pohnojenou půdu. Dopřejte jim organický hnůj bohatý na dusík a uhlíkaté látky, jak před výsadbou, tak každé jaro při péči o už vysazené rostliny.
Mulčování půdy
Mulčování půdy napomáhá ke zdraví vašich jahodníků. Zabraňuje růstu plevele a množení plísní. Omezíte také množství slimáků, kterým mulč není úplně po chuti. Navíc se půda udržuje studená a mnohem méně vysychá. Mulčovat můžete i posekanou trávou ze zahrady nebo zakoupit mulčovací směs. Ušetříte čas pletím záhonu a plevel tak nebude odebírat jahodníkům živiny. Podobnou službu udělá i černá textilie, kterou si při výsadbě jahod pochvaluje mnoho zahradníků.
Hnojení
Kromě dobře vyhnojené půdy na začátku sezóny je nezapomeňte přihnojit i speciálními hnojivy na jahody. Obsahují vše, co rostlina potřebuje. V granulované podobě je zapracujte do půdy kolem rostliny. Tekutá hnojiva stačí naředit ve správném poměru a dodat je rostlině spolu se zálivkou. Pokud jim nedopřejete tolik potřebné živiny, počítejte s menšími plody a celkově menší úrodou.
Zálivka
Zálivka sama o sobě má velký vliv na výslednou úrodu. Je potřeba bedlivě sledovat počasí a pokud neprší, rostliny v době květu zalévejte každý den. Jahodník zároveň nemá rád přemokření, proto vlhkost půdy denně sledujte a uzpůsobte tomu zálivku. Zalévejte, pokud možno, jen ke kořenům, aby se omezilo riziko vzniku plísní a hniloby plodů. Pokud jahodník nemá v době květu dostatek vláhy, odrazí se to na celkové úrodě.
Protrhávání
Protrhávání listů stimuluje u jahodníků kvetení a násadu plodů. Rostlina, která živí méně listů, soustředí svoji energii do plození. Odstraněním některých listů pustíme k samotným jahodám slunce a ty pak budou ještě sladší a lahodnější. Odstraňujte tedy všechny uschlé a povadlé listy. Pokud je jahodník opravdu bujný, protrhejte i pár těch zdravých.
Každý jahodník vydrží kvalitně plodit asi jen kolem čtyř let. Pak byste měli vysázet nové rostliny. Můžete si sazenice koupit, nebo použít vlastní odnože. Pro novou rostlinu vyberte ty nejhezčí a největší. Měly by se vysazovat ty, které jsou mateční rostlině nejblíže. Slabé koncové odnože nemusí dobře zakořenit a následující sklizeň by tím mohla být ovlivněna. Dodržet těchto pár zásad nedá velkou práci, ale získáte tak bohatou úrodu sladkých a velkých plodů.
Zdroj: GardeningKnowHow