Při pravidelném vaření zašpiníte za nějakou dobu prakticky jakýkoli sporák. A to hlavně v případě, že dojde k nějaké nehodě, byť třeba jen trochu uteče omáčka.
Jakmile neotřete skvrnu bezprostředně po vzniku, stihne částečně zaschnout. Čím delší časový odstup, tím obtížnější čištění. Nicméně existuje úžasný nástroj, jak vyřešit právě tento problém, i mnohé další. Za tímto postupem přitom stojí nenápadná čínská hospodyňka. Vše, co k důkladnému čištění potřebujete, je obyčejná zubní pasta a kousek zázvoru. Jaký je postup na tvorbu tohoto kuchyňského zázraku?
Roztok do domácího rozprašovače
Pečlivě očistěte zázvor a nakrájejte ho na malé kousky. Přilijte trošku vody a začněte drtit v hmoždíři, dokud kořen nepustí šťávu. Tu přeceďte a pro opravdu pohodlné použití nalijte do rozprašovače. Následně do zázvorové vody přimíchejte zubní pastu. Konkrétně na malou lahvičku čajovou lžičku, na velkou pak 1–1,5 polévkové lžíce. Vše ještě důkladně protřepejte. Tento domácí čistič pak nastříkejte na odolné skvrny a nechte působit.
Zázvor v kombinaci se zubní pastou totiž tuto vytrvalou špínu a mastné skvrny velmi účinně naleptá. Teď už vše zbývá jen utřít papírovou utěrkou nebo houbičkou. Stejným postupem lze čistit i mřížky, varné desky, keramické dlaždice a další povrchy nebo součástky.
Co všechno dovede zázvor?
Není divu, že se k nám tento recept dostal právě z východu. Ačkoli si totiž kořen zázvoru našel svoji cestu do kuchyní prakticky celého světa, je nenahraditelný právě u asijských léčebných postupů. To samé platí i pro recepty středního východu a ajurvédské recepty. Moderní bádání pak prokázala, že má zázvor širokospektrální antibakteriální, antivirové, protizánětlivé a protiparazitické účinky, říká lékařka Katherine Marengo. Stručnější by tedy možná byl seznam toho, co neumí.
Mimo jiné je tento kořen perfektním zdrojem antioxidantů, které výrazně podporují imunitu celého organismu. S nastupujícím podzimem a zimou je tak výbornou prevencí nejrůznějších nachlazení či chřipek. Nejaktivnějšími látkami jsou hlavně rostlinné silice, především zingerol, shogaol a gingerol. Ty na sebe navazují mnoho škodlivých toxinů a dovolují je pak snadno a důkladně vypudit z těla. Jeho efekty tady ale nekončí, ocení je i vaše zažívání.
Proslulý trávicí oheň
Toto označení pro zázvor pochází se starověké indické medicíny a není vůbec bezdůvodné. Žvýkání kořene asi 30 minut před jídlem nabudí celý proces trávení a zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Pomáhá také jako prevence plynatosti, nevolností či žaludečních bolestí i zánětů. Zázvor je dokonce schopen ochránit játra před vznikem nádorů. Nejnovější výzkumy také ukazují, že je výborným prostředkem proti nevolnostem po chemoterapii.
Někdy je třeba dát si pozor
Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi silnou bylinu, je potřeba si na ni někdy dát naopak velký pozor. Pacienti trpící na žaludeční vředy nebo lidé s léky na ředění krve by se měli vyvarovat většího nebo pravidelného užívání tohoto kořene. Není také vhodný pro malé děti, kojící nebo těhotné ženy. Rozhodně v takových případech nepřekračuje 4 gramy čerstvého zázvoru. Na těhotenské nevolnosti existují lízátka s velmi malou příměsí. Jakmile máte v tomto ohledu pochybnosti, není od věci porada s lékařem.