Venkovská chalupa se změnila v moderní dům s velkou rozlohou

Ne vždy dům, který koupíte nebo i postavíte, celý život vyhovuje vašim životním podmínkám. Tato venkovská chalupa to může potvrdit. Vaše rodina se rozrůstá a nejednou zjistíte, že kapacity domu již jaksi nestačí. Nezbývá tedy nic jiného, než se přestěhovat, nebo dům zrekonstruovat.

U nás se většinou domy rozšiřují směrem vzhůru, staví se další patro. V Irsku se naopak domy rozšiřují do prostoru, samozřejmě především na venkově, kde je na to dostatek volného místa, často tak vznikají půdorysem velmi zajímavé stavby, které svým tvarem pak připomínají jakési stavební souhvězdí.

Původní venkovská chalupa

Nevšední stavební úprava, kterou vám dnes přinášíme, je výsledkem dvojí rekonstrukce tradiční venkovské chalupy z počátku dvacátého století. Původní chalupa se skládala pouze ze tří místností, které byly umístěny lineárně a byly poměrně úzké. Navíc měla pouze malá okna, což dělalo místnosti poměrně temnými a chladnými. Dnes se v těchto původních prostorech nachází kuchyň, ložnice a studovna. K prvnímu architektonickému rozšíření došlo v devadesátých letech dvacátého století, ke druhé úpravě na začátku tohoto tisíciletí. Cílem obou přestaveb bylo zachování původního architektonického dědictví, ale zároveň zabezpečit potřeby moderní rodiny s ohledem na ekologii.

Výsledek citlivé rekonstrukce

Jedním ze základních požadavků přestavby bylo učinit dům prozářenější sluncem, nejen za účelem většího množství světla, ale také tepla. Ne nadarmo je Irsko známé jako země, kde šedé a deštivé dny převažují nad těmi slunečními. Proto je třeba si případného slunce co nejvíce užít. Tomu přesně odpovídá umístění obývacího pokoje s velkými okny, které umožňují krásné výhledy do okolní krajiny, a odkud je možné vyjít ven na terasu. Další úpravou bylo vystavění nové ložnice v patře, která také využívá mnohem více světla.

Poslední úpravou pak bylo postavení jakési technické místnosti společně s prádelnou. Původní část domu je odlišena i svým vnějším architektonickým vzhledem, neboť je obložená kameny. Zdivo nových částí je bílé nebo obložené dřevem. Celkový výsledek tak tvoří velmi zajímavý kompromis mezi původním a novým. Bylo zachováno původní tradiční jádro a k němu byly jakoby nalepeny další prostory tak, aby zajišťovaly pohodlné a ekologické bydlení dvacátého prvního století.