Pokud milujete červenou řepu a máte kousek pozemku, pak není důvod, abyste si ji nevypěstovali sami. Bohatou úrodu řepy mohou mít i úplní začátečníci.
Červená řepa je oblíbená kořenová zelenina, která je plná základních živin, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty. Přitom je řepa velmi nenáročná na pěstování a zvládne to i začínající pěstitel. Její využití v kuchyni je opravdu pestré. Můžete ji péct, smažit, naložit jako kompot nebo si z ní připravit šťávu plnou vitamínů. Co tedy řepa potřebuje, abyste na konci sezóny sklízeli krásné a zdravé bulvy?
Řepy je mnoho druhů
Můžete si vybírat z mnoha odrůd řepy. Klasická je ta tmavě červená kulatého tvaru. Existují však i řepy v jiných barvách a tvarech. Lišit se mohou i samotnou chutí. Vyzkoušet můžete i zajímavou řepu, která je na řezu pruhovaná. Přestože bílá řepa vám nezabarví ruce ani kuchyň, což je nesporná výhoda, zase neobsahuje tolik antioxidantů jako právě ta tmavě červená. V kuchyni můžete spotřebovat i listy, jež jdou přidat do salátů nebo upravit stejně jako špenát.
Vyberte si správné umístění
Řepy dobře rostou při nižších teplotách. Vysévat je tedy můžete už od konce března, kdy se teploty budou držet stabilně alespoň kolem 7 °C. Řepě nevadí ani částečný stín, a tak ji můžete vyset na místa, kam byste nemohli dát například papriky nebo rajčata, jež vyžadují místo na plném slunci. Půda by měla být dobře propustná, porytá a bohatá na organickou hmotu. Tu do půdy dodáte zarytím vyzrálého kompostu, hnoje nebo granulovaného hnoje.
Výsev semínek na záhon
Semena červené řepy zasévejte do řádků vzdálených asi 30 cm od sebe. Mezi jednotlivými semínky nechejte 10cm mezeru. Semínka můžete zasít i hustěji a později sadbu protrhat, jakmile vzejdou. Můžete je také set do hnízd po čtyřech a sklízet menší čerstvé bulvy jako baby zeleninu. Vyplatí se také vysévat řepu postupně s odstupem asi dvou týdnů. Budete tak mít neustálý přísun čerstvé řepy. Semínka sejte do hloubky 2,5 cm. Řádek zahrňte a zalijte.
Zalévejte a hnojte
Půdu udržujte vlhkou. Rostlinky řepy by se měly objevit asi 7–14 dní po výsevu. Červená řepa potřebuje pravidelnou zálivku, aby byla půda vlhká, ale ne podmáčená. Jednou až dvakrát týdně zalévejte v závislosti na povětrnostních podmínkách. Jednou měsíčně rostliny přihnojte vyváženým hnojivem, abyste zajistili, že budou mít živiny, které potřebují ke zdravému a silnému růstu.
Sklizeň a zpracování
Červená řepa je připravena ke sklizni, když má průměr okolo 7 cm. Pomocí zahradních vidlí nebo rýče jemně uvolněte půdu kolem základny řepy a zvedněte ji ze země. Dávejte pozor, abyste kořen nepoškodili. Řepu můžete skladovat několik týdnů na chladném a suchém místě. Pokud se chcete zásobit vitamíny i na zimu, můžete řepu zavařit do sklenic a sáhnout po ní kdykoliv, když už ta čerstvá nebude k dispozici.