Za špatnou kondici trávníku může sekání pod slunečním svitem. Stín je přítelem zelené chlouby

Fotografie: Depositphotos

Pokud se vám nedaří udržet trávník v dobré kondici, zaměřte se na jeho sekání. Možná se také dopouštíte této nejčastější chyby, kvůli níž máte na trávě spálená místa.

Obzvlášť v létě je trávník náchylný na tvorbu spálených míst, která jsou nejen nevzhledná, ale také škodlivá pro zdraví celé zahrady. Tajemství udržovaného trávníku však nespočívá jen v jeho zavlažování, ale také ve správné údržbě. Zaměřte se na vhodný způsob jeho sekání a vaše zahrada bude zdravým a útulným místem k odpočinku i rodinným aktivitám.

Spálí ho vysoké teploty

Svěží a zelenou trávu velmi snadno spálí ostré sluneční paprsky i vysoké denní teploty. Čím vyšší tráva je, tím lépe dokáže v půdě zadržovat vodu, a tím menší je riziko jejího spálení. Přestože byste sekání trávy neměli v létě zcela přerušit, měli byste ho provádět maximálně jednou za dva týdny. Stébla trávy byste také měli ponechat alespoň 5 cm dlouhá, jinak hrozí, že se voda z půdy rychle vypaří.

Ideální čas k sekání trávy

Je doporučováno se této činnosti vyhnout ve chvíli, kdy na trávník dopadá přímé slunce. Naplánujte si proto jeho sekání na dobu, kdy se daná část zahrady nachází ve stínu. Pokud začnete s touto prací v době nejvyšší teploty nebo nejjasnějšího slunečního svitu, bude mít tráva mnohem horší podmínky k regeneraci.

Sekejte trávu nejlépe v podvečer

Přestože se i brzké ranní hodiny zdají být jako vhodná volba, ve skutečnosti si přiděláte více práce. Jelikož je na trávě vrstva rosy, mokré nože se mnohem rychleji opotřebovávají. Mokré trsy jsou také mnohem těžší na sběr. Nejlepší dobou pro tuto práci je rozmezí 16:30 a 18:30. Teploty začínají pomalu klesat a trávník se může v klidu po celou noc zotavovat.

trávník
Fotografie: Pixabay

Zavlažování trávníku

Důležitým bodem správné údržby travnatých ploch je také správné zavlažování. Umělé přidávání vody není potřeba, pokud se budete řídit těmito pravidly a trávník sekat jen v určitou dobu, v pravidelných intervalech a na minimální možnou velikost.

Zdroj: Porday Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]