Netradiční přestavba továrny díky které vzniklo úžasné loftové bydlení

Pojmeme loft se dnes často označuje podkrovní prostor pod střechou. Poslední dobou stále častěji vznikají tyto byty přeměnou původně průmyslového prostoru, zejména továrny či skladiště. Výhodou takovýchto prostor je, že mají mnohem vyšší stropy než standardní byty, a tak je možné jejich vnitřní prostor částečně rozčlenit vložením vnitřních pater či galerií.

Horní úroveň takového loftu ale stále zůstává otevřena směrem do zbývající části bytu, neboť nezakrývá celé spodní podlaží. My vám dnes přinášíme ukázku loftu, který vznikl přestavbou bývalé továrny v kanadském Montrealu.

Zajímavé pojetí vnitřního prostoru

Architekti při rekonstrukci vysoké stropy využili právě k vytvoření jakéhosi mezipatra. Přístup do něj zajišťují dřevěné schody. Zatímco spodní patro zahrnuje denní prostory pro rodinu, tedy kuchyň s jídelnou, obývací pokoj, koupelnu a dva dětské pokoje, mezipatro je jakýmsi nočním prostorem rodičů, neboť se zde nachází jejich ložnice. Při rozdělování prostoru na jednotlivé části také architekti věnovali zvýšenou pozornost světlu, snažili se o to, aby všechny místnosti disponovaly vhodným přirozeným světlem.

Originální byt ze staré továrny

Loftový byt, který byl vytvořen pro rodinu s malými dětmi, působí díky použití rozmanitých materiálů a velkého množství skla velmi prostorným a vzdušným dojmem. Hlavními materiály, které v interiéru najdeme, jsou především dřevo, cihly, kov a také sklo, což je v naprostém souladu s původní funkcí budovy a také s dnešní oblibou bytů zařízených v industriálním stylu.

Dominantními barvami interiéru jsou především různé odstíny hnědé v závislosti na použitém dřevě, jiné dřevo nalezneme na trámech, jiné na nábytku, jiné na podlaze. Další častou barvou je bílá. Celý interiér tak je zajímavým spojením, nového a starého, moderního a tradičního, domova a továrny. Jednou z výhod loftových bytů obecně je velké množství denního světla. Z tohoto důvodu bývají lofty například také oblíbeným bydlištěm malířů, kteří mohou část bytu využívat jako ateliér.

Fotografie: Steve Montpetit