Litinová pánev nebo hrnec jsou oblíbeným kuchyňským náčiním každé šikovné kuchařky. Zkuste tyto zázračné triky k odstranění zbytkového tuku z povrchu pánve.
Žádný moderní materiál se v kuchyňském nádobí osvědčil tolik, jako pánev a hrnec z litiny. Pokud také patříte mezi kuchařky milovnice tohoto skvělého materiálu, pak vás jistě trápí jedna jediná věc. Odstranění zbytkového oleje nebo jiného tuku z litinové pánve totiž není moc snadný úkol. Zkuste tyto triky, se kterými se vám to povede raz dva.
Nejoblíbenější materiály v kuchyňském nádobí
Mezi ty nejoblíbenější materiály určitě patří stará dobrá litina, své oblíbence si ale našel i nerez nebo potravinářský hliník. Velmi oblíbený hliník se zahřívá ze všech materiálů nejrychleji, hned za ním je v těsné blízkosti také litina. Ta však dokáže zadržovat teplo o něco lépe než všechny ostatní materiály, a tak se stává nejčastěji používaným materiálem. Litinová pánev je navíc skvělá i svou pořizovací cenou, údržbou i samotným používáním.
Jak ale takovou litinovou pánev správně umýt od zbytků a tuku? Tento proces není tak snadný, jak se na první pohled může zdát. Nejčastěji hospodyňky použijí teplou vodu a čistící prostředek na nádobí, díky kterému za pomocí houbičky vše důkladně odstraní. Tento způsob je možná účinný, z dlouhodobého hlediska však litinové pánvi uškodíte.
Díky kalcinaci se zbavíte i nejmenších zbytků tuku
Olej i jiný zbytkový tuk v pánvi zůstává i po použití mycích prostředků. Proto je tím nejlepším způsobem vyčištění litinového nádobí kalcinace. K takovému druhu čištění budete potřebovat otevřený oheň nebo dobře rozehřátou pečící troubu. V obou případech však mějte na paměti, že se vlivem kalcinace odpařuje tuk a vzniká nepříjemný kouř.
Díky tomuto postupu zbavíte litinový hrnec či pánev všech zbytků a nečistot, které v miniaturním složení na nádobí zůstávají. Naprostá čistota litiny vám dodá ubezpečí, že je vaše nádobí připravené na další budoucí použití. Díky kalcinaci se tak vyhnete poškození litiny nepříjemným drhnutím.
Jak dodat litině nepřilnavou vlastnost?
Chcete mít jistotu, že se při smažení nebo vaření v litinovém nádobí nepřichytí ani jediný kousek vašeho pokrmu? Pak je nutné mechanicky dodat vaší litině vlastnost nepřilnavosti. To uděláte pár jednoduchými kroky.
- Litinové nádobí nejdříve umyjte, otřete a vysušte
- Pomocí tamponu nebo plochého kartáče naneste na celý povrch litiny malou vrstvu oleje.
- Ohřejte pánev na vysokém stupni teploty po dobu 5 minut. Z pánve půjde lehký kouř.
- Vypněte hořák, nechte přirozeně pánev zchladit, přebytečný olej umyjte horkou vodou a vysušte nádobí suchým a čistým hadříkem.
Díky tomuto postupu bude vaše nádobí stále krásné, kvalitní a čisté. Vy si tak můžete užívat výhody litinové pánve i hrnce a zvesela si vařit i nadále.
Zdroj: TheSpruce