Zašlé nerezové příbory budou vypadat jako nové. Stačí je vyčistit touto domácí metodou

Fotografie: Acabashi / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Zašlé nerezové příbory můžete vyčistit několika přírodními způsoby, aby byly jako nové. Hlavně dávejte pozor na to, abyste je nepoškrábali.

Asi byste chtěli všichni své jídlo konzumovat pomocí čistých a lesklých příborů. To, že nerezové příbory nezajdou, je bohužel jen pověra a alespoň čas od času je zapotřebí, abyste je důkladně vyčistili. Tak se jim navrátí původní lesk. Hovoříme zde o nerezové oceli 18/10, kde je k ušlechtilé oceli přidáno 18 % chromu a 10 % niklu. Chrom chrání ocel před korozí a nikl dává produktům příjemně stříbřitý odstín.

Pozor na poškrábání příborů

Zašlé nerezové příbory je nutné vyčistit, avšak je důležité zamezit jejich poškrábání, radí web Storables. Nejčastěji se to může stát při jejich čištění, když použijete drsnou houbičku nebo drátěnku. Nejen, že škrábance vypadají nevzhledně, ale drží se v nich nečistoty, a co víc – také bakterie. A také se v těchto místech může začít objevovat koroze. Proto se při čištění nerez příborů vyhněte abrasivním prostředkům i přípravkům. Vždy používejte jen jemné houbičky nebo měkké hadříky.

Dlouhé namáčení v některých přípravcích může na příborech způsobit nepěkné skvrny. Jednou z takových ingrediencí je sůl. Takže i když sůl v některých situacích může pomoci v domácnosti k čistotě, nerezové příbory nejsou ten případ. Jestliže chcete z příborů odstranit jen skvrny od vody, které na nich zaschly, postačí k jejich vyleštění měkká flanelová látka nebo utěrka z mikrovlákna.

Domácí technika broušení nožů, se kterou si poradí i laik: Nepoškodíte tak ani levné čepele

Ocet a soda pomůže jako vždy

Pak jsou tu ale horší závady – příbory ztratí lesk, tedy jsou vlastně zašlé. V takové situaci vám může pomoci ocet. Připravte roztok, kde na jeden litr vody přidáte 10 lžic lihového octa, příbory do něj vložte a vařte 15 minut. Nechte vodu mírně zchladnout, příbory vyjměte a opláchněte je pod studenou vodou, doporučuje web Smakosze. Po této proceduře ještě můžete příbory doleštit kapkou olivového oleje.

Se zašlými příbory by vám jídlo ani nechutnalo
Fotografie: Pixabay

Nerezovou ocel můžete taktéž vyčistit pastou z jedlé sody. I když je soda nepatrně abrasivní, přece jen je dostatečně jemná na to, aby ocel nepoškrábala. Pastou potřete celé příbory, obzvláště pečlivě tam, kde je ornamentální zdobení a gravírování. Nechte působit, pak sodu setřete utěrkou z mikrovlákna a nakonec vyleštěte flanelem. Po znečištění nebude ani stopy a příbory se budou opět lesknout. Na BydlímeÚtulně jsme také poradili, jak vyčistit šperky z drahých kovů.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*