Zbavte se mastnoty ze sporáku snadno a rychle. Na lepší způsob jste zatím nenarazili

Fotografie: Freepik

Čištění ulepených mastných povrchů je obecně velice namáhavé, zdlouhavé a občas se zdá být téměř nemožné. S prací by vám mohl pomoci ocet nebo jedlá soda.

Při vaření se naprosto běžně stává, že vám něco málo ukápne, vystříkne nebo vyvře z hrnce či pánve a ušpiní sporák. Mastné nečistoty pak mají tendenci vlivem vysokého tepla v okolí hořáku rychle zasychat. Takové skvrny se pak čistí velmi náročně, často potřebujete drahé chemické přípravky, drátěnku a spoustu sil. S mastnotou vám však může pomoci ocet nebo jedlá soda.

První vyčistěte rošt

Na mřížku ležící nad hořáky spousta lidí při čištění často zapomíná nebo jí schválně nevěnují pozornost. Usazuje se na ní tak více mastnoty, prachu a špíny z okolí. Vytváříte na mřížce tak ideální prostředí pro množení bakterií a virů, kterou se následně hemží kolem vašeho jídla. Před umýváním samotného sporáku si ji přitom můžete dát odmáčet a usnadnit si tam její následné čištění.

Fotografie: Unsplash

Stačí mřížku sundat a na pár hodin ji ponořit do směsi octa a horké vody. Za tuto dobu mastnota povolí a sleze z roštu prakticky sama. Pokud by se vám nechtělo tak dlouho čekat, můžete se pustit do jejího ručního drhnutí. K tomu vám dobře poslouží buď drátěnka nebo kousek pomačkané hliníkové fólie spolu s troškou sody či octa na odmaštění.

Při čištění sporáku máte na výběr z několika možností

Spousta hospodyněk při mytí hořáků spoléhá na známé a často drahé chemické přípravky. Namísto nich však stačí nakouknout do spíže a sáhnout po něčem, co se zde určitě bude nacházet. První variantou je použití octa smíchaného s vodou, jimiž sporák potřete a necháte 15 minut působit. Po této době by měla mastnota povolit a bude možné ji setřít houbičkou na nádobí.

Fotografie: Pxhere

Jelikož se mastnota rozpustí mnohem lépe v tuku než ve vodě, můžete zkusit potřít povrch sporáku olejem. Po deseti minutách by se měly nečistoty uvolnit a bude možné je snáze setřít. Na drhnutí hořáků je velmi dobré použít pastu vyrobenou smícháním jedlé sody s trochou vody. Vzniklou hmotou důkladně otřete všechna znečištěná místa a opět necháte nějakou chvíli působit. Přibližně po 20 minutách bude možné důkladně vydrhnout sporák a následně jej vytřít do sucha.

Zdroj: Goodhousekeeping

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]