Zdařilá rekonstrukce staré stodoly, která splňuje moderní standardy bydlení

Přestavby objektů, jako je stodola, na obytné prostory se v poslední době stávají stále oblíbenějším způsobem, jak tyto dnes často nevyužívané budovy využít. Kromě toho, že výsledkem může být velmi zajímavé a originální bydlení, navíc často na krásném místě uprostřed přírody, kde se tyto stodoly nacházejí, se jedná i o jedinečný způsob, jak zachránit typickou venkovskou architekturu.

Velké množství typických dřevěných stodol najdeme například ve švýcarských Alpách a přestavbu jedné z nich vám dnes přinášíme.

Zvenku stará stodola, zevnitř moderní útulné bydlení

Po přestavbách a přeměnách nejrůznějších opuštěných průmyslových budov, především továren, se dnes stává velmi oblíbeným architektonickým počinem také rekonstrukce stodoly a její přeměna na moderní útulné bydlení, které si ale navenek zachovává svůj tradiční venkovský charakter, a nedojde tak k žádnému narušení souznění této stavby s okolí přírodou.

Typickým příkladem je stodola ve švýcarském horském údolí, která byla postavena již v druhé polovině devatenáctého století. Architekti při její rekonstrukci velmi originálním způsobem oddělili celý vnitřní prostor od historické struktury, to jim umožnilo jednak prostor skvěle zaizolovat a následně s ním libovolně pracovat, ale zároveň zachovat z venku tradiční a historický ráz budovy. Například byly zachovány vnější dřevné police, které byly kdysi určeny k sušení obilovin. Rovněž okna a dveře byla vybrána tak, aby korespondovala s celkovým charakterem budovy.

Kontrast tmavého a světlého dřeva

Vnitřní prostor byl rozdělen na dvě patra, v horním patře se nacházejí ložnice a kancelář, ve spodním patře poté obývací pokoj, kuchyň a jídelna. S tím, že obývací část je oproti kuchyňské mírně vyvýšena a dostanete se na ní prostřednictvím několika schodů. Vzhledem k tomu, že z vnější části je budova tmavá, neboť aby působila realisticky a historicky, muselo být zachováno staré tmavé dřevo, interiéry byly vytvořeny v kontrastní světlé barvě.

Nikoli bílé, ale ve velmi světlém dřevě, ze kterého byl vyroben nejen nábytek, ale najdeme ho také na podlaze, stěnách a stropě. Celou budovu navíc tento světlý materiál společně s okny prosvětluje. Jednotlivé pokoje byly zařízeny v jednoduchém a praktickém stylu, který působí velmi čistým a elegantním dojmem.

Fotografie: Thomas Jantscher