Starý statek přeměnili na krásné moderní bydlení s nádechem minulosti

Mnoho lidí z velkoměst utíká na venkov, kde před bydlením v honosných vilách či moderních rodinných domech často dávají přednost životu které nabídne statek. Navíc často si zde tyto statky nestavějí nové, ale citlivě renovují statky, které se na venkově již nacházejí, pouze jsou určitým způsobem poznamenány časem.

Takovým příkladem je i nemovitost z našeho příspěvku, která se nachází ve Španělsku a která v sobě právě spojuje funkci původní hospodářské budovy se současnou obytnou budovou. Hrubé vnější kamenné zdi stavby jsou tak ve výrazném kontrastu s elegantním moderním stylem interiéru. Navíc se dům nachází na kopci, a nabízí tak svým majitelům krásné výhledy do okolí, ticho a klid.

Originální hra s okny

Jedná se o přízemní nevelkou budovu, do které světlo proniká především velkými francouzskými okny, které zároveň slouží jako vstup do nemovitosti. V případě potřeby se tato francouzská okna dají jednoduše zavřít pomocí praktických dřevěných okenic.

Interiéry jsou zařízeny v čistém elegantním minimalistickém stylu, který je sice moderní, nicméně do okolní krajiny velmi dobře zapadá.

Vnitřní prostory jsou překvapivě útulné, k tomu přispívají také bílé stěny a trámy ze světlého dřeva, kterými je zevnitř obložená střecha. Podlaha je ve světle šedé barvě, stejně jako některé doplňky, například sedací souprava v obývací části domu.

Další nábytek je vyroben ze stejného světle hnědého dřeva, jako je obložení střechy. Kromě sedací soupravy najdeme v obývacím pokoji také krb, u kterého je příjemné večerní posezení.

Bydlení uprostřed volné přírody

Na obývací pokoj navazuje jídelní část s velkým dřevěným masivním stolem a za ní se nachází malá, ale praktická kuchyňská linka se všemi kuchyňskými spotřebiči, které v našem běžném životě potřebujeme.

V domě se nacházejí rovněž dvě ložnice s manželskou postelí, které jsou velmi útulně zařízené a mají vlastní koupelnu se sprchovým koutem. Z ložnic je možné vyjít francouzskými okny rovnou ven na terasu s malým posezením. Statek je umístěn ve volné přírodě a obklopen stromy a horami.

Fotografie: Davida Montera