10 druhů zeleniny, které můžete zasadit ještě v těchto dnech a na podzim nebudete stíhat sbírat úrodu

Fotografie: Unsplash

Ačkoliv se letní sezóna chýlí ke konci, vaše zahrada může být stále hojně využita a vy se můžete těšit na sklizeň vynikající zeleniny.

Většina lidí má sklon považovat podzim za konec zahradnické sezóny. Letní úroda je sklizená, zahrada uklizená a pomalu se připravujete na zimu. Ale nemělo by se zapomínat na pozdní sklizeň. Klíčem k takové sklizni je dostat vše včas do země. To ve většině oblastí znamená výsadbu na konci července nebo začátkem srpna. To dává rostlinám dostatek času na růst, než se dny začnou krátit. Je dobré sledovat počasí a v případě mrazíků přesadit rostliny dostatečně dopředu, aby mohly dozrát.

Fotografie: Pixabay

Nejlepší zelenina pro vaši podzimní zahradu

Mrkev

Vynikající volbou pro podzimní zahradu je bezesporu mrkev. Snadno se pěstuje a odolává mrazivému počasí. Většina odrůd dozrává přibližně 70–90 dní.

Ředkvičky

Tyto štiplavé kuličky jsou jedním z nejrychleji rostoucích druhů zeleniny v podzimní zahradě. Většina odrůd dozrává méně než měsíc. Pokud je načasování správné, můžete je sklízet dokonce dvakrát.

Fotografie: Pixabay

Švýcarský mangold

Není sice tak odolný, jako jsou jiné odrůdy, ale přesto je to vynikající volba pro podzimní sezónu, protože snese i mírné mrazy. Většina odrůd vyžaduje zrání 50–60 dní. V případě, že je zasadíte o něco později, na konci sezóny jednoduše posbíráte menší listy.

Fazole

Jsou to sice křehké plodiny, ale rostou velmi rychle. Znamená to, že je většinou dostatek času na výsadbu druhé várky těchto rostlin.

Fotografie: Unsplash

Kapusta

Tato výživná listová zelenina je odolná a snadno se pěstuje. Některé odrůdy byly vyšlechtěny speciálně tak, aby vydržely teplotu mrazu, což zahradníkům umožňuje pokračovat ve sklizni i v zimě. Mnoho druhů dozrává do 60 dnů, ale sklízet můžete klidně i jejich mladé listy.

Brokolice

Nejlépe roste na konci sezóny. Mnoho lidí má s pěstováním brokolice problém, protože ji vysazuje ve špatnou dobu. Hlavy, které zrají v chladnějším počasí, jsou chutnější a kvalitnější než ty, které byly sklizeny už v letních měsících. Brokolice zraje 90 dnů.

Fotografie: Pixabay

Asijská listová zelenina

Tato rychle rostoucí listová zelenina je vhodnější pro pěstování v chladné sezóně. Když je extrémní horko, některé rostliny uschnou, jakmile vyraší ze země. Například čínská brokolice dozrává 55 dní.

Hlávkový salát

Další zelenina, která není příznivcem horka. Semenům i rostlinám se lépe daří v chladných podmínkách. Pokud si vyberete správné odrůdy, můžete si na hlávkovém salátu pochutnat i dlouho po podzimu.

Fotografie: Pixabay

Zimní cibule

Protože jsou cibule citlivé na změny denního světla, není možné je vysadit na konci sezóny a sklízet na podzim. Většina potřebuje dlouhé vegetační období. Sázet však můžete zimní cibulku, protože její zrání netrvá obvykle déle než 60 dní. Vhodnou odrůdou pro výsadbu je například cibule Ishikura.

Dýně

Je obvyklou zeleninou pro období, kdy listy začínají měnit barvu. Nemají rády mráz, proto je dobré s výsadbou nečekat, aby se zajistilo, že se plody vytvoří a stihnou dozrát před prvním mrazem.

Zdroj: GardeningKnowHow