Signály, kterými vám rostliny dávají najevo, že je s nimi něco v nepořádku

Lidé často rádi obohacují prostory, v nichž tráví čas. Jak? Používají rostliny. A to jak doma, tak v kanceláři nebo jiném místě, kde pracují. K popularitě pokojových rostlin přispívá zejména skutečnost, že nevyžadují náročnou péči. Pokud znáte základní pravidla, jak se o rostliny starat, je velice pravděpodobné, že se jim bude dařit. Je dobré všímat si i signálů, které vám dávají samy rostliny např. tím, že se na jejich listech objeví netypické skvrnky.

Následujících 8 znamení vám pomohou určit, jaký problém vám vaše rostlina signalizuje, jak jej vyřešit a pomoci jí tak, aby se jí u vás i nadále dařilo.

1. Zcela hnědé listy

Pokud jsou listy úplně hnědé, jedná se obvykle o přirozenou součást života rostliny, listy přirozeně hnědnou úměrně stáří rostliny a nemusí to nijak signalizovat problém s péčí o ní. Pokud list začíná hnědnout od špičky, může to být signál, že rostlina nedostává dostatek vláhy.

Řešení: Není potřeba snažit se zahraňovat listy, které jsou již zcela hnědé a odumřelé. Takové listy je však potřeba odstranit, protože překvapivě ještě stále rostlině odebírají značnou část energie potřebné pro to, aby mohly prospívat ostatní části.

2. Hnědé špičky listů

Hnědé špičky listů jsou obvykle znakem toho, že rostlina není dostatečně zavlažována, přičemž to může mít různé příčiny:

  • rostlina není zavlažována dostatečně často
  • použitá půda není dostatečně dobrá na to, aby zadržovala potřebné množství vody
  • přelití nebo příliš malý květináč mohou způsobit poškození kořenů.

Řešení: Existuje několik způsobů, jak zajistit rostlinám pravidelný přísun vláhy i v případě, kdy nejste často během dne doma. Abyste zabránili přelití rostliny a zajistili, že si bude moci sama „vzít“ tolik vody, kolik bude potřebovat, dejte na dno květináče mokrou houbu, která vstřebá přebytečnou vodu. Můžete do půdy také vložit lahvičku s vodou, která bude mít malé dírky. Rostlina si i z této zásobárny vody vezme jen tolik vody, kolik bude chtít.

3. Hnědá střední část listů

Toto je obvykle znak přelití, kdy neustále vlhká země zvlhčuje i okolní prostředí a vytváří tak ideální podmínky pro růst houbových patogenů, které se projevují právě hnědavými skvrnami ve středu listů a dále se šíří.

Řešení: Pokud použijete kávový filtr, vstřebá nadbytečnou vláhu, ale zároveň nenaruší půdu a ta zůstane na svém místě. Nepořádek tedy žádný a místo toho jen zdravá rostlina.

4. Žloutnutí spodních listů

Pro vzrostlou rostlinu je žloutnutí a odpadnutí některých listů přirozené, problém však může nastat tehdy, kdy se to týká většího množství listů. Obvykle velice záleží na prostředí, v němž je rostlina umístěna. Problémem bývá často průvan, příliš stinné místo, náhlý pokles teploty nebo obecně příliš nízká teplota okolního vzduchu.

Řešení: Snažte se pro rostliny najít vždy to nejvíce vyhovující místo. Rostliny jsou známé tím, že se jen velice pomalu přizpůsobují změnám svého okolí. Není tedy dobré je příliš často přemísťovat. Pokud již rostlinu potřebujete z nějakého důvodu přenést na nové místo, dělejte to postupně. Nejprve ji tam dejte jen na hodinu denně a postupně její nové umístění prodlužujte, dokud se mu zcela nepřizpůsobí.

5. Listy s tmavými skvrnami se žlutými okraji

Tento problém obvykle znamená napadení houbovou plísní; pokud jsou skvrnky světlé barvy, může to být následek přílišného vystavené slunečnímu záření.

Řešení: Izolace rostliny je váš prvotní úkol, aby se nákaza nepřenesla na okolní zeleň. Dále je nutno samozřejmě odstranit všechny napadené listy, aby se rostlina mohla uzdravit.

6. Nedostatek barvy na špičce listů

Pokud jsou listy žluté nebo světlejší barvy, než by měly být, je to obvykle způsobeno nedostatkem výživy, kterou lze najít ve hnojivech.

Řešení: Je nutno zvýšit hladinu draslíku a vápníku v rostlinách, k čemuž pomůže vajíčko. Buďto přidejte vodu, v níž se vařila vejce, do půdy nebo do ní dejte rozdrcené skořápky.

7. Velice malé listy

Pokud jsou listy mnohem menší, než vy měly být, je to obvykle způsobeno nedostatkem slunečního svitu. Nejjednodušší je přesunout rostlinu ze stinného místa do světlejší části domu nebo blíže k oknu.

Řešení: Pokud problém nebyl v samotném umístění rostliny, problémem může být prach. Schopnost fotosyntézy může být snížena vrstvou prachu, pokud se pravidelně neodstraňuje. Abyste zabránili poškození listů, používejte měkké rukavice.

8. Kroutící se špičky listů

Pokud si pořídíte rostlinu, která pochází z tropických oblastí nebo subtropů, musíte počítat s tím, že v jejich přirozeném prostředí prospívají ve značně vlhkém ovzduší. Pokud se tato rostlina ocitne v prostředí s nižší vláhou, brání se právě kroucením špiček listů.

Řešení: S tímto problémem může pomoci odstranit rostlinu z dosahu topení nebo větráků a samozřejmě také zvyšování vlhkosti vzduchu rozprašováním kapek vody.

Fotografie: Reddit

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]