Uzené maso a ryby má unikátní a jedinečnou chuť, kterou jiným způsobem přípravy zkrátka nezískáte. Díky uzení maso získá lepší chuť, a navíc nepřijde o vitamíny a minerály, které často běžnou tepelnou úpravou ztratí. Tento proces také zbaví maso škodlivých bakterií a mikroorganismů, stejně jako při vaření či pečení. Pokud patříte mezi fanoušky uzených produktů a přemýšlíte, jak si je připravit doma, pak je dnešní článek přímo pro vás.
Užijte si uzené pochoutky u vás na zahradě
Připravili jsme pro vás návod, jak si vyrobit vlastní udírnu pěkně v pohodlí domova bez velkého utrácení. Sami uvidíte, že nejde o nic složitého. Zvládnete to tedy sami vlastníma rukama. Pokud jste jen trošku zruční, směle do toho! Potřebujete pouze
- velký hrnec na vaření s pokličkou
- 8 šroubů s maticemi o průměru 6 mm, vrtačku
- prodlužovací pružinu, dva kovové háčky
- rošt z grilu, nerezovou misku, silný provaz
Postup je jednoduchý. Po obvodu hrnce vyvrtejte malou vrtačkou 4 dírky. Poté je znovu převrtejte, tentokrát požadovaným rozměrem. Díra musí mít alespoň 6 mm. Vložte šrouby a utáhněte matice. Lihovou fixou si předkreslete díry na poklici. Vyvrtejte do ní díry stejným způsobem jako do hrnce.
Aby poklice na hrnci během uzení držela, musíte vše dobře připevnit k sobě pomocí lana, které provlečete ušima hrnce. Na oba konce připevněte kovové háčky. Na dno hrnce položte nerezovou misku, do které bude odkapávat tuk. Položte rošt z grilu na vrch hrnce. Je důležité, aby rošt nebyl nabarvený.
Víceúčelový hrnec
Je čas udírnu vyzkoušet. Zapalte pod hrncem oheň a dovnitř umístěte oblíbené maso, rybu, párky či sýr. Nechte udit půl hodiny a je hotovo! Co může být lepšího než kus uzeného masa? Přece kus uzeného masa, které si připravíte sami doma. A pokud budete potřebovat, udící hrnec můžete jednoduše předělat na gril.