Ucho hrnce má kromě držení i další praktická využití. Slouží i jako odkládací prostor

Fotografie: E4024 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Hrnce se dají použít více způsoby než jen k přípravě chutných pokrmů. Stejně tak i jejich jednotlivé části. Tento jednoduchý trik omezí množství nepořádku v kuchyni.

Pánve a hrnce všech velikostí patří mezi základní výbavu snad každé domácnosti. Přesto jen málokdo dokáže využít jejich plný potenciál. Jak potvrzují informace na webu Pro Ženy, bez pokličky je nepořádek v kuchyni vždy výrazně větší. Díky tomuto geniálnímu triku však podle webu Domek i Ogrodek riziko zašpinění sporáku nebo kuchyňské linky ještě snížíte.

Proč vařit s pokličkou

Nejen kvůli případnému nepořádku se vyplatí vařit v hrnci přikrytém pokličkou. Další výhodou je také finanční úspora, o čemž jsme se již dříve v článku na BydlímeÚtulně rozepsali. S její pomocí budete mít pokrm připravený mnohem rychleji a ušetříte i spoustu svého času, jak potvrzuje i internetový portál Na Zeleno. Rozhodně se vyplatí používání pokličky v kuchyni nezanedbávat.

Jak využít ucho hrnce

Kromě toho, že ucha hrnců slouží ke snazší manipulaci, lze je využít hned několika způsoby. Podobně vám poslouží i otvor v rukojeti pánve, o kterém jsme psali na stránkách BydlímeÚtulně. Jedním ze způsobů, jak ucho hrnce využít, je zapřít o jeho hranu vařečku. Tím předejdete vzniku skvrn na sporáku nebo pracovní desce. Účinnost této metody potvrdila i naše čtenářka Aneta S. z Karlových Varů: „Už by mě ani nenapadlo dát vařečku na sporák. Zastrčit ji za ucho hrnce je mnohem praktičtější.“

Ucha hrnců však stejně dobře poslouží také k odložení pokličky, když potřebujete jídlo uvnitř zkontrolovat. Jedná se o velmi jednoduchý trik, který vás ušetří namáhavého a zdlouhavého drhnutí povrchů v kuchyni po tom, co dovaříte. Vyzkoušel jsem tento trik doma a žasl, jak skvěle funguje. Konečně neztrácím čas s nekonečným úklidem kuchyně.

Maličký přemožitel mastných pánví i hrnců: Aspirin si spolehlivě poradí se špínou i připáleninami

hrnec na sporáku
Fotografie: Pixabay

Jak pečovat o hrnce

Abyste co nejvíc prodloužili životnost hrnců a dalšího nádobí, musíte věnovat čas jejich pečlivému mytí a údržbě. Čím déle budete jejich čištění odkládat, tím horší a namáhavější tato práce bude. Pokud si ji však chcete co nejvíce usnadnit, sáhněte po surovinách ze své domácnosti. S trochou octa a jedlé sody se zbavíte i té nejodolnější špíny.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]