Nepříjemný zápach linoucí se z odtoku umyvadla pomůže odstranit jednoduchá rada od instalatéra

Fotografie: Freepik

Zápach z umyvadla či dřezu může vyvolat celá řada faktorů. Hlavním zdrojem mohou být uplývající nečistoty v kanalizaci, či stagnace vody z důvodu ucpání odpadu. Proto je vhodné čas od času odpadní potrubí pročišťovat vhodnými prostředky. My vám nyní poradíme metodu, která by vás měla nepříjemného zápachu z odtoku zbavit.

Co budete potřebovat na odstranění zápachu z odpadu?

Připravte si následující:

  • ¾ sklenice jedlé sody
  • ½ sklenice octa
  • starý hadr
  • teplou vodu
  • kostky ledu
  • plátky citronu
Fotografie: Pixabay

Jak postupovat?

V jakékoliv nádobě smíchejte jedlou sodu společně s octem a pak směs nalijte do kanalizace. Odtok zakryjte starším hadříkem a nechte působit asi půl hodiny. Po uplynutí této doby odstraňte z odtoku hadřík a vlijte do něj vroucí vodu. Tím se smyjí všechny usazeniny.

Pokud máte drtič odpadků, spusťte ho a do odtoku naházejte kostky ledu a plátky citronu. V případě, že jím nedisponujete, vymačkejte z citronu šťávu a nalijte ji do odpadu. Tím se rozline příjemné citrusové aroma.

Fotografie: Pixabay

Další metody, jak se zbavit nepříjemného zápachu z odpadu

Velkým pomocníkem proti zápachu z odpadu je, jak jsme již zmínili – jedlá soda. Tu můžete ideálně zkombinovat ještě s esenciálními oleji a poté na směs nalít do kanalizace vroucí vodu. K výše zmíněnému roztoku je možné rovněž přidat hrubou mořskou sůl v množství půl sklenice. Nepříjemné aroma se může z kanalizace linout i v případě, že na delší dobu opouštíte svůj byt. Zápach je způsoben stagnací vody v odpadu, v které se následně množí bakterie.

Prevencí může být kompletní vyčistění odpadu Krtkem a vroucí vodou před odjezdem, nebo nalití malého množství oleje do odtoku, což způsobí vznik jakési zátky, která zabrání odpudivému zápachu šířit se do bytu (tento způsob však provádějte spíš ojediněle, tuky nejsou pro odpadní trubky příznivé).

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]