Každý ví, že pokud dáte vejce do mikrovlnné trouby, exploduje, a že pokud zabalíte misku do alobalu, bude jiskřit. Existuje však celá řada dalších předmětů, které vaše mikrovlnná trouba nemá ráda, případně ji dokonce dokážou zničit. Pokud se chcete vyhnout zbytečným problémům, vyvarujte se sedmi věcí, popsaných v tomto článku.
Nenechávejte zapnutou prázdnou mikrovlnku, může se vznítit nebo explodovat
Nenechávejte mikrovlnnou troubu zapnutou, pokud v ní není nic. Jakmile vyjmete sklenici nebo talíř, hned ji vypněte. Pokud není ve vaší mikrovlnné troubě žádný předmět, který by mohl absorbovat mikrovlny, začne je magnetron (v podstatě mikrovlnný generátor) absorbovat sám. Tímto způsobem se může vaše mikrovlnka vznítit nebo poškodit.
Mražené maso rozmrazujte raději včasným vytažením z mrazáku a uložením v ledničce
Určitě to znáte. Blíží se čas oběda a uvědomíte si, že jste zapomněla včas vytáhnout maso z mrazničky. Rychle je tedy strčíte do mikrovlnky, aby bylo možné co nejdříve začít s přípravou jídla.
V akutních případech je sice možné použít mikrovlnku k rozmrazování, spousta novějších mikrovlnek už má dokonce i rozmrazovací program, kde si nastavíte délku ohřevu podle váhy a druhu mražené potraviny, nicméně ani přesto nemůžeme tento postup doporučit. Ohřev zmrzlého masa v mikrovlnné troubě může vyvolat množení patogenních bakterií.
Proces ohřívání je totiž velice nerovnoměrný. Ve skutečnosti mikrovlny fungují pouze na povrchové vrstvě, aniž by pronikly hlouběji než do tří centimetrů. Zbytek tepla se přenáší vlivem tepelné vodivosti na maso, to znamená, že se jídlo samo zahřívá.
Pozor na ohřívání chilli papriček a feferonek
Pokud při ohřívání feferonkové pizzy zapnete mikrovlnnou troubu na plný výkon, mohou papriky explodovat jako vejce, případně se vznítit. Dalším problémem je látka kapsaicin, díky níž jsou papriky pikantní.
Při zahřátí v mikrovlnné troubě se kapsaicin stává aerosolem, který může při otevření dvířek mikrovlnné trouby vystřelit a v krajním případě způsobit nepříjemnou popáleninu. Závěr: pokud opravdu něco vaříte s feferonkami, je to lepší v troubě nebo na sporáku.
Pozor na plast, polystyrenové boxy a cokoliv pevně uzavřeného
Plast a mikrovlnná trouba nejsou tou nejlepší kombinací. Mnoho druhů plastů obsahuje látky podobné estrogenu, jejichž konzumace může vést k poškození orgánů. Při zahřátí v mikrovlnné troubě tyto látky pronikají do potravin a ty jsou pak pro naše zdraví škodlivé.
Nádoby z polystyrenu, které se často používají k balení potravin z restaurací, také při zahřívání uvolňují škodlivé chemikálie. Slouží jen k udržení teploty jídla, ne pro ohřev. Jídlo ohřívejte raději na talíři nebo ve skleněné nádobě. Nikdy ale neohřívejte nic pevně uzavřeného, z každé nádoby před vložením do mikrovlnky sundejte víčko.