Není ničím výjimečným, že si řada lidí pěstuje doma bylinky nebo zakrslou verzi ovoce či zeleniny. Pšeničná tráva je poslední dobou také velmi populární. Řadí se mezi super zdravé potraviny, nabízí spoustu živin.
Použít ji můžete do salátů, vložit do odšťavňovače nebo jako přísadu do smoothie. Pšeničná tráva obsahuje více než sto prvků, které lidé potřebují. Včetně antioxidantů, esenciálních mastných kyselin a důležitých enzymů.
Na první pohled vás může zmást název „pšeničná tráva“ a možná si myslíte, že musí odkazovat na nějaký exotický druh trávy. Ale není tomu tak, pšeničná tráva je ve skutečnosti jen obyčejná pšenice. Rozlišuje se mezi „pšeničnou trávou“ a „pšenicí“ pouze proto, aby se zdůraznila skutečnost, že ta první představuje jiný způsob, jak rostlinu používat. Trávu nebudete pěstovat za účelem výroby chleba nebo cereálií, používáte jí jako doplněk, pro účely zdravé výživy.
Tento rozdíl v účelu mezi pšeničnou trávou a pšenicí také znamená, že budete pěstovat rostlinu odlišným způsobem. Když se pšenice pěstuje na chléb nebo obiloviny, pěstuje se pro její semena. Sklízí se na konci své životnosti (produkce semen je celý biologický důvod života této ročenky). To však u pšeničné trávy neplatí: Vaším cílem není sklízet semena. Místo toho budete sklízet stébla trávy, krátce poté, co vyklíčily ze semen. Nakupujte pro svůj záměr organická semena.
Pěstovat lze pšeničnou trávu v interiérech po celý rok, takže můžete svůj projekt zahájit kdykoli. Je však důležité nejdříve semena namočit do vody přes noc. Následujícího dne vodu vylít (přes sítko) a poté osivo opláchnout čerstvou vodou a rozložit na podnos. Podnos umístěte na tmavé místo s dobrým větráním. Ideálně postříkejte vodou a lehce přikryjte (třeba papírovou utěrkou nebo plátnem). Zhruba dva dny pokračujte v rosení semen, měly by začít klíčit.
Po vyklíčení odstraňte hadřík a přemístěte podnos na dobře větrané místo s nepřímým slunečním zářením (aby si semenáčky zvykly). Jakmile se sazenice zazelenají, přemístěte je na místo s plným sluncem a dobrým větráním.
Poznámky k pěstování
Světlo – klíčení by mělo probíhat ve tmě. Jakmile semeno vyklíčí, pěstujte sazenice nejprve na nepřímém slunečním světle, poté na plném slunci. Doba klíčení 2 až 3 dny.
Teplota – vhodná teplota pro pěstování pšenice 21 – 26°C.
Půda – většina pěstitelů v interiérech používá organickou, sterilní směs. Do zásobníku na osivo vložte nejdříve papírovou utěrku, aby se zamezilo prorůstání kořínků do otvorů ve dně nádobky a rozetřete rovnoměrnou vrstvu organického kompostu nebo zeminy. Je-li to možné, používejte papírové utěrky, které nebyly ošetřeny chemickými látkami nebo barvivy. Použijete-li organickou půdní směs, budete mít z trávy větší užitek.
Voda – pouze lehce stříkejte, aby semínka nevyschla. Ale nepolévejte je příliš, aby směs nebyla hodně mokrá. Přemočený substrát by mohl způsobit plíseň – v případě plísně, nakažené klíčky odstraňte z misky a vyhoďte
Hnojení – nejčastěji se používají tekuté řasy, ale můžete si koupit i jiné hnojivo pro tyto účely.
Kdy trávu použít? Když klíčky vyklíčí cca do výšky 20 cm, dejte pšenici ještě na 2 dny na sluníčko. Pak můžete začít konzumovat.
Na závěr – pro snadnější pěstování můžete zakoupit hotovou sadu pro pěstování pšeničné trávy.