Krb je synonymem pohodlí a relaxace. Mimo jiné sebou však přináší i nevýhody. Které to jsou?

Sledovat tančící plamínky, cítit vůni dřeva, poslouchat pukání polínek, užívat si příjemného tepla, to je patrně ta největší romantika, kterou si člověk může dopřát v pohodlí svého domova. Už to je pro mnohé důvod, proč si krb domů pořídit.

Ale většinou se zapomíná na to, že mimo nesporných výhod přináší sebou krb i nevýhody. S jakými nevýhodami tedy musíme při pořízení krbu počítat?

Prach a nepořádek

Krb má bezesporu spoustu výhod, i když pomineme úžasnou romantiku, klid, pohodu a relaxaci. Nicméně každé topeniště je nutné pravidelně čistit včetně vynášení popela. Logicky se to neobejde bez nepořádku a většího množství prachu. Nehledě na to, že mnohdy dochází v rodinách ke sporům, kdo byl s úklidem popela na řadě.

Nošení dřeva

Chcete-li v krbu přiložit, musíte mít nachystaná po ruce polínka. Samy od sebe se nepřinesou. Tudíž s krbem je spojeno i nošení dřeva a opět nepořádek, který je díky tomu nevyhnutelný. Počítat musíte i se skladovacími prostory pro dřevo. To sice voní, ale může z něj vylézat i různá havěť. Záleží, jak a čím se rozhodnete topit.

Pravidelná revize komína

Krb není jen posezení se sklenkou vínka a romantika, ale i starosti. Ke krbu patří pochopitelně i komín a nutnost o něj pečovat. Tudíž počítejte s tím, že budete muset komín čistit a provádět pravidelné revize. Zanedbaný komín přináší celou řadu problémů, včetně těch život ohrožujících.

Navzdory mnoha nevýhodám si lidé stejně krb pořizují. Pokud tedy váháte, zda si krb opatřit či nikoliv, není nic lepšího než si v klidu sednout a sepsat si výhody i nevýhody, které pro vás z pořízení krbu plynou. Uklízet se musí tak jako tak. Patrně největší překážkou bývá v tomto případě komín a nutnost revizí a pravidelného čištění.

Obrázek: pixabay