Rajčata a okurky nejspíš nechybí na žádné zahradě. Tyto rostliny však bez péče mohou začít uvadat a my se zbytečně připravíme o pozdější úrodu.
Především okurky trpí na plísňové choroby a jsou oproti rajčatům trochu náročnější na péči. Pokud jim však věnujete pozornost a přidáte i přírodní postřik pro výživu a ochranu proti chorobám, vydrží rostliny ve zdravé kondici až do podzimu. Ukážeme si, jaké prospěšné vlastnosti má jód a proč by ho rostliny měly mít v dostatečném množství.
Výhody použití jódu
Jód je velmi důležitým stopovým prvkem, který rostliny potřebují. Bez něj neprobíhá normální zpracování dusíku a rostlina je pak slabá a náchylná k infekcím. Fotosyntéza za účasti jódu probíhá rychleji, což prospívá rostlině i následné úrodě. V neposlední řadě má jód silné antiseptické účinky. Můžeme ho tedy používat jak preventivně, tak i v případě, že rostlinu už napadla nějaká choroba.
Kvalitní půda jód obsahuje, přesto je dobré ho v průběhu sezóny rostlině ještě přidat. S jódem však musíme zacházet opatrně, protože ve vysoké koncentraci by mohl rostlinu popálit. Nejvhodnější je ředit ho v kombinaci s vodou a obyčejným mlékem, které také obsahuje řadu prospěšných látek, jež rostlina ocení.
Jodový postřik na rajčata a okurky
Tento jodový postřik je dobrý především k prevenci vzniku plísní a proti škůdcům. Můžete ho však aplikovat i na rostlinu, která je již plísní napadená. Postřik její šíření výrazně omezí. Připravte si kyblík se 4 litry vody, přidejte litr mléka a 15 kapek jódu. Mléko používejte nízkotučné, ale nepasterizované. Pasterizace totiž znehodnotí mnoho prospěšných látek a připravili bychom se o cenné výhody, jež tento postřik má.
Směs nechejte 12 hodin odstát, nalijte ji do postřikovače a ošetřete listy rostlin z obou stran. Pro lepší přilnavost na list můžete přidat ještě několik kapek tekutého mýdla. Postřik však používejte maximálně 2x do měsíce. Mléko v postřiku dodává rostlině cenné živiny, je vynikajícím bojovníkem proti škůdcům a na listu pomáhá vytvořit prostředí, které nevyhovuje plísním.
Při napadení rostliny, kdy začnou listy žloutnout, můžete jódem ošetřit i stonky okurek. Řeďte jeden díl jódu na dva díly vody. Touto směsí pak potřete stonek rostliny. Nanášení provádějte každý den po dobu jednoho měsíce. Vyžaduje to tedy větší péči, ale díky antiseptickým účinkům jódu se lze choroby zcela zbavit, a rostlina tak bude dobře prospívat. Péče se vám vrátí v podobě prodloužení sezóny.
Zdroj: GardeningKnowHow, GardeningKnowHow