Uvnitř trouby po dopečení často zůstávají připálené mastné skvrny a zbytky jídel. Aby byla vaše trouba opět dokonale čistá i bez drhnutí, vyzkoušejte tento jednoduchý trik.
Čištění trouby bývá náročný a zdlouhavý proces, který se neobejde bez drhnutí a použití chemických čisticích přípravků. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, díky němuž budete mít tuto špinavou práci rychle hotovou. Nebudete ztrácet čas drhnutím připečených zbytků ze stěn trouby a nebudete potřebovat ani nebezpečné chemikálie. V kuchyni vám stačí najít těchto pár ingrediencí a můžete se pustit do úklidu. Trouba bude čistá dříve, než se nadějete.
Co budete k vyčištění trouby potřebovat
Tento proces je tak nenáročný, že vám zabere jen minimum času. K vyčištění trouby si připravte stolní ocet a citronovou kůru nebo šťávu. Dále pekáč nebo zapékací mísu, kterou můžete vložit do zapnuté trouby. Použít můžete také žáruvzdorné hrnce i pánve. Nejvhodnějším materiálem je litina, kov, nerezová ocel a keramika. Pokud nevíte, zda daný kousek nádobí může do rozpálené trouby, raději neriskujte a vsaďte na jistotu.
Jak troubu účinně a snadno vyčistit
Do zvolené zapékací mísy, hrnce nebo pekáče nalijte hrnek horké vody a přidejte půl hrnku octu. Přisypte citronovou kůru nebo šťávu a vše pořádně zamíchejte. Roztok v hrnci nebo jiném nádobí přesuňte do trouby na střední mřížku, troubu rozpalte na 250 °C a nechte v ní přípravek působit 30 minut. Následně troubu vypněte a nechte ji zcela vychladnout. Pára uvolňující se ze směsi v hrnci změkčí všechny zbytky jídla připečené na stěnách a vnitřek trouby pak snadno dočistíte vlhkým hadříkem.
Samočisticí funkce trouby
Modernější trouby jsou již standardně vybaveny funkcí samočištění. Tento proces spočívá v tom, že se trouba rozpálí na 500 °C a všechny nečistoty uvnitř, včetně těch na špatně dostupných místech, se promění v prach. Vysoká teplota během čištění navíc zabíjí bakterie a odstraňuje nepříjemné pachy. Tento čisticí program však trvá 2–3 hodiny a spotřebovává velké množství elektrické energie. Je ovšem výrobci doporučeno ho využívat jednou až dvakrát do měsíce.
Zdroj: Genialne