Špatně prosvětlená domácnost z člověka vysává energii. Vyplatí se zvážit dokonce i přemístění nábytku

Fotografie: Enoch Leung / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Pokud máte doma méně světla, můžete svou domácnost prosvětlit i jinak. Existuje několik vychytávek, díky nimž dodáte celému interiéru mnohem více světla.

Problém s nedostatkem světla můžete vyřešit vhodně zvolenou barvou na stěnách, barvou a vhodným umístěním nábytku ale i dalšími triky. Nemusíte trpět život v temných místnostech bez dostatku přirozeného světla. Díky těmto vychytávkám budou místnosti mnohem vzdušnější a prosvětlenější. Nemusíte rozšiřovat okno ani chybějící světlo nahrazovat svícením. Takto jednoduše prosvítíte jakýkoliv kout.

Zaměřte se na rozmístění nábytku

Kolik máte doma světla i celkový dojem a pocit v místnosti, ovlivní i vhodné rozestavení nábytku. Velké kusy nábytku stejně jako pohovka nebo manželská postel se budou u okna vyjímat mnohem více než schované ve tmavé části místnosti. Pokud zvolíte nábytek ve světlé barvě, bude mnohem snadněji odrážet přírodní světlo do zbytku místnosti. Přednost byste měli dát také nízkému nábytku a zbytečně místnost nepřeplňovat, aby se světlo mohlo odrážet i na vzdálenější zdi.

Nainstalujte si reflektor na odrazky

V dnešní době existují reflektory se speciálním zrcadlovým povrchem, které můžete umístit před okno nebo balkon, a tím zvýšit množství světla v přilehlé místnosti. Reflektor je nastaven tak, aby sbíral sluneční paprsky a světlo z oblohy a odrážel je dovnitř vaší domácnosti. Takto můžete zvýšit přítomnost světla až o 50 %. Na výběr je spousta modelů, z nichž některé se přimontují k oknu nebo balkonu, jiné stačí postavit na zahradu.

Natřete strop bílou barvou

Abyste zvýšili množství přirozeného světla v místnosti, natřete strop lesklou bílou barvou. Nejenže tento povrch skvěle odráží světlo, navíc zahlazuje nerovnosti povrchu. Pokud máte v místnosti dřevěné trámy, natřete je na světlejší odstín. Tmavé trámy zbytečně pohlcují světlo v místnosti a celý prostor je díky nim temnější. Pokud nemáte rádi bílou barvu, zvolte k výmalbě místností pastelové světlé barvy.

místnost čistota
Fotografie: Pixabay

Dopřejte si terapii světlem

Zejména v zimních měsících, kdy je světla i venku podstatně méně a dny jsou mnohem kratší, tělu chybí energie. K dostání jsou speciální světelné lampy, které vám pomohou tento světelný deficit vyrovnat. Stačí speciální lampu používat 20 minut denně a pocítíte pozitivní účinky na svém těle. Můžete si u toho číst, relaxovat nebo cvičit. Vaše tělo se bude cítit, jako byste byli na sluníčku, ale bez škodlivých UV paprsků.

Zdroj: Linternaute

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]