Mšicím vstup zakázán: Ochranu růží zajistí například směs s česnekem a feferonkami

Fotografie: Depositphotos

Mšice jsou nevítanými návštěvníky na každé zahradě. Pochutnávají si zejména na mladých listech a dokážou rostlinu i zlikvidovat. Zjistěte, co na ně platí a jak se jich zbavit.

Nejsou příliš vybíravé a vyskytují se na mnoha rostlinách. Ani krásně kvetoucí růže nejsou jejich útoků ušetřeny. Napadení mšicí se začne projevovat na zkroucených a neprospívajících listech. Jakmile zaznamenáte, že je růže napadená mšicí, okamžitě začněte jednat. Nemusíte utíkat do obchodu pro postřik, vystačíte si i s prostředky, které máte doma rychle po ruce.

Mýdlový sprej

Smíchejte 1–2 polévkové lžíce tekutého mýdla na nádobí s litrem vody. Směs nalijte do rozprašovače a důkladně postříkejte postižená místa rostliny růží. Zaměřte se na mšice, které se nejčastěji vyskytují na spodní straně listů. Mýdlo pomáhá mšice dusit a dehydratovat, takže začnou odumírat. Postřik aplikujte za suchého počasí a denně, dokud se mšice nezlikvidují.

Neemový olej

Neemový olej je přírodní insekticid, který dobře účinkuje i na mšice. Smíchejte 1–2 čajové lžičky neemového oleje s litrem vody a přidejte několik kapek tekutého mýdla na nádobí, jenž pomůže roztoku přilnout k mšicím. Neemový olej narušuje hormonální rovnováhu mšic a působí jako repelent. Můžete ho tak používat i sami jako ochranu před komáry.

Česnekový sprej s feferonkou

Nadrťte několik stroužků česneku a pár feferonek. Vše rozmíchejte v litru vody. Směs nechte přes noc louhovat. Poté ji přes jemné sítko nebo plátýnko sceďte, přidejte několik kapek saponátu a nalijte do rozprašovače. Silná vůně česneku je pro mšice velmi nepříjemná a postupně také dojde k jejich vysušení. Mrtvé mšice poté můžete z listů dostat silným proudem vody.

Mšice na okurkách: Problém, kterého se můžete snadno zbavit

mravenec a mšice
Fotografie: Freepik

Roztok z jedlé sody

Ve dvou litrech teplé vody smíchejte lžičku jedlé sody. Důkladně promíchejte, aby se soda rozpustila, a přelijte do rozprašovače. Až voda trochu vychladne, aplikujte ji na napadené růže ze všech stran. Druhý den si růži pečlivě prohlédněte, většina mšic bude mrtvá. Podle potřeby můžete postřik znovu aplikovat, dokud všechny mšice nezlikvidujete.

Zdroj: Vazhnoznat

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]