Připečený rošt z trouby je minulostí. Podomácku ho snadno vyčistí trik s jedlou sodou a igelitem

Fotografie: Depositphotos

Čištění trouby patří k těm méně příjemným činnostem. Nicméně udělat se to musí. Nečistoty, které na vnitřní části trouby ulpí, se opakovaně připékají.

Jak zbytky po stěnách trouby a na roštu uhelnatí, vzniká tím jednak nepříjemný zápach, ale také rakovinotvorné látky. Proto je potřeba, abyste měli troubu vždy čistou. Velké vnitřní plochy pomocí zakoupených čistidel, popřípadě osvědčených „babských rad“ očistíte poměrně snadno. Horší je to s roštem, který je plný spečené mastnoty či zbytků těsta. Pokud máte dostatečně velkou myčku, pak by ho silný účinek tablety do myčky měl vyčistit. Ve většině případů jsou ale myčky menší a rošt z trouby se do nich nevejde. I tak si s jeho čištěním poradíte.

Čištění roštu „podomácku“

K čištění roštu bude stačit pevnější igelitový pytel větších rozměrů; musí být rozhodně větší, než je samotný rošt, aby šel dobře zavázat. Špinavý rošt vložte do pytle a k němu přidejte tento nálev: asi ve 2 dcl horké vody rozpusťte jednu tabletu do myčky nádobí a 4 lžičky jedlé sody; doplňte horkou vodou tak, aby čisticího nálevu byl asi litr. Až voda nebude vařící (aby se vám igelit neroztekl), ale bude mít cca 50 °C, vlijte ji do pytle k roštu, jak uvádějí na webu DomekIOgrodek. Pak zavažte provázkem nebo utěsněte gumičkou – zkrátka jakkoli zajistěte, aby voda tudy nevytékala.

Pravidelné čištění trouby zamezí vzniku karcinogenů. Postará se o to kombinace octu a jedlé sody

Položte třeba na ručník na podlahu a nechte odležet do druhého dne. Jestli jste zvolili hodně pevný pytel, můžete s ním občas i pohybovat či zatřepat, aby se od kovu připáleniny lépe oddělovaly. Po rozvázání a vylití tekutiny do odpadu by se měl rošt opět lesknout. Jestli však ještě není dokonale čistý, celý proces opakujte. Nakonec rošt opláchněte čistou horkou vodou a osušte. A trouba bude opět jako nová.

Čistěte i plechy, pekáče a rošty z grilů

Čištění trouby je jen jednou z možností. Stejný postup můžete využít třeba i na pečicí plechy – i když dnes většina hospodyněk používá pečicí papír a plechy si uchovává pěkně čisťounké. Ale třeba pekáče od masa už tak dokonalé nejsou, takže zkuste celý proces na nich. Jak doporučuje web FoodFireFriends, tak stejnou či obdobnou metodu můžete vyzkoušet i na čištění roštu na venkovním grilu. Jiným způsobem, a přesto efektivně a ekologicky, můžete vyčistit troubu pomocí citronu, octa a jedlé sody; na webu BydlímeÚtulně jsme o tom již psali.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*