Češi vymysleli geniální fintu, díky které zápach ze dřezu zmizí do 2 minut. Ušetříte tak spoustu peněz

Fotografie: Freepik

Ocet a jedlá soda jsou jedinečné ingredience pro celou domácnost. Použijete je stejně tak v kuchyni při vaření a pečení jako při úklidu.

K zápachu ze dřezu, popřípadě umývadla či vany, dochází z toho důvodu, že se na odpadních trubkách usazuje mastnota. Abyste tyto pachy eliminovali, často přistupujete k použití chemických čisticích prostředků, případně k přípravkům deodorizačním. Jednak jsou většinou dost drahé, jednak silné chemické látky v těchto prostředcích obsažené jsou toxické. Mohou podráždit pokožku i plíce.

Ocet a jedlá soda – král a královna domácnosti

Odpadní trubky je možné vyčistit osvědčeným domácím řešení, a to jedlou sodou a octem. Tato kombinace zásady a kyseliny – díky reakci, k níž dojde – přinese čistou domácnost a vy nemusíte vyvinout ani to nejmenší úsilí. Začněme tedy již zmíněným dřezem.

Nejprve nasypte do odtoku asi čtvrt šálku jedlé sody, následně přidejte stejné množství bílého octa. Chemická reakce mezi sodou a octem pomůže rozpustit usazeniny a neutralizovat zápach. Nechte působit 30–60 minut, poté propláchněte horkou vodou (nejlépe vařící z varné konvice). Tento postup můžete podle potřeby opakovat, doporučuje web InstalGuru. Někdy se touto kombinací podaří propláchnout i trubky mírně ucpané, nejen zapáchající.

Moje sousedka mi ukázala, na co všechno doma používá jedlou sodu. Šetřím tak spoustu času i peněz

Pomocí octa a jedlé sody můžete dřez, a to ať je smaltovaný, nerez, nebo keramický, také zbavit zašlého vnitřku a navrátit mu čistotu a lesk. Na BydlímeÚtulně jsme rovněž napsali o tom, jak levně vyčistit koberec. Opět postačí ocet a jedlá soda. K jedlé sodě můžete také přidat šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Efekt bude skoro stejný, jako když použijete ocet. Podaří se vám účinně neutralizovat zápach ze dřezu, umývadla nebo vany.

Nemáte-li ocet, zkuste citron

Další možností je použití citronu nebo citronové šťávy, která má přirozené čisticí a deodorizační vlastnosti. Stačí vymačkat šťávu z jednoho citronu, smíchat ji s horkou vodou a nalít do odtoku. Počkejte několik minut a pak propláchněte. Zápach bude pryč, anebo se napoprvé alespoň zmírní.

Citronovou šťávou, octem a jedlou sodou můžete také dezinfikovat kuchyňská prkénka, která nemyjete v myčce, doporučuje web RecettesPlat. Pokud krájíte syrové maso nebo uzeniny, vždy na prkénku zbude vrstvička, na níž se mohou vytvářet bakterie. Takže, kdo prkénka – ať dřevěná, anebo ta moderní z plastu – nevkládá pro důkladnou čistotu do myčky, měl by je po použití a umytí v ruce následně ještě vydezinfikovat.

Do odtoků vkládejte sítko

V odtoku dřezu byste měli mít sítko, které zachytí větší nečistoty. Pokud byste je totiž pustili do odpadního systému, tak ho později mohou ucpat. Ale než se to stane, bude se na nich mastná špína usazovat mnohem víc a zápach z trubek bude o to silnější.

Sítko v umývadle, a hlavně ve vaně zase zachytí vaše vlasy. Pokud byste je nechávali s vodou odtékat do odpadu, vytvoří vám hned zkraje odpadního systému chuchvalec a na něj se budou nabalovat mastnoty. I když jich je v koupelně míň než v kuchyňském dřezu, přece jen používáte různé krémy a olejíčky a z těch se do koupelnových odpadů mastnota dostane. A zápach – případně ucpání odpadu – na sebe nenechají dlouho čekat.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*