Podle tohoto znaku snadno poznáte, že nastal nejvyšší čas na sklizeň česneku

Fotografie: Depositphotos

Česnekové výhonky s pacibulkami vám poslouží dvěma způsoby. Jednak podle nich poznáte, kdy máte česnek sklidit, jednak z nich připravíte lahodné pesto.

Česnek se většinou sklízí od začátku června do poloviny srpna. Čas sklizně nastává tehdy, když listy začínají žloutnout a zasychat od konečků. U česneku, který jste vysázeli na podzim, nadchází tato doba asi 36 týdnů od výsadby. Jarní česnek bude vyzrálý asi po 16 týdnech. Druhým znamením, které vás upozorní, že nastal vhodný čas ke sklízení, jsou vrcholové výhonky, na nichž se začínají vytvářet paličky s květy a semeny. Nejprve jsou totiž tyto výhonky s pacibulkami zatočené. Jakmile se vzpřímí, je česnek obvykle zralý a připravený ke sklizni.

Využití česnekových výhonků

K tomu, abyste viděli, kdy se výhonek narovná, vám ale na menším záhonu postačí jeden, na velkém nechte pro jistotu dva. Ostatní mladé výhonky odstříhejte a využijte v kuchyni. Mohou se konzumovat syrové, přidávat do salátů, pomazánek či tepelně upravit jako příloha k masu i do polévek. Česnekové výhonky mají jemnější chuť než samotný česnek a jsou velice bohaté na zdraví prospěšné látky. Můžete je i několikerým způsobem uchovat. Jednak je lze zamrazit, jednak zpracovat na pastu s trochou soli a oleje.

Pak je můžete použít jako ochucovadlo jakéhokoliv pokrmu, do nějž jste zvyklí česnek přidávat. Ale to není zdaleka všechno. V našich domácnostech je už řadu let ve velké oblibě jakékoli pesto. A když ho vyrobíte z mladých česnekových výhonků, nesmírně si pochutnáte, píše web DomekIOgrodek. Obvykle se česnekové pesto vyrábí z listů medvědího česneku, jenž je velmi jemný. Ten ale nemá každý k dispozici, a právě česnekové výhonky, které byste jinak vyhodili, jsou také jemné chuti a dokáží medvědí česnek výborně nahradit.

Tyto chyby dělá při pěstováni rajčat 99 % zahradníků. Lidé kvůli nim přicházejí o celou úrodu

Kdy česnek sklízet

Při sklizni česneku je důležité, abyste ji provedli za slunečného počasí, když je půda trochu víc vyschlá. Sklizeň za vlhka nebo po dešti by mohla přinést následnou plíseň či hnilobu česnekových palic. Nesklízejte předčasně ani pozdě – tím stejně větší stroužky nezískáte. Co narůst mělo, to už narostlo. A sklidit včas znamená kvalitu a trvanlivost vaší úrody, uvádějí na web TheSpruce.

Po vyjmutí rostlin z půdy očistěte palice od zbytků hlíny. Pak je nechte několik dní vysychat na vzduchu, ale ne přímo na slunci. Vyschnout musí palice dostatečně, aby vám neplesnivěly. Pro uskladnění, ke kterému dochází asi 14 dní po sklizni, vyberte suché, tmavé a dobře větrané místo, nejlépe s konstantní teplotou. Můžete ho nechat zavěšený, volně ložený, zapletený v copech nebo ho uložte do síťoviny, aby kolem paliček mohl cirkulovat vzduch. V minulosti jsme pro vás na webu BydlímeÚtulně napsali i o tom, kdy a jak česnek vysazovat.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*