Zchátralou vilu zrekonstruovali dechberoucím stylem, který mezi odborníky vyvolal vlnu nadšení

Fotografie: Juandev / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Obnova vily s historickými prvky je vždy náročným počinem. Je třeba ctít tehdejší materiály i technologické postupy. Ale když se dílo podaří, stojí to za to.

Renovace historických staveb je vždy fascinující záležitost, která vyžaduje pečlivé naplánování a respekt k původní architektuře. Tato práce nejen obnovuje fyzickou strukturu chátrajících budov, ale také dává nový život příběhům a tradicím, které jsou s nimi spojeny. Renovace takového druhu často vyžadují rozsáhlý výzkum a porozumění tradičním i moderním stavebním technikám, materiálům i designu. Jen tak je možné zachovat autenticitu, přičemž je zapotřebí dům připravit pro funkční a moderní použití.

Historické budovy ve Vietnamu

Nejen v Americe a Evropě se rekonstruují staré budovy, s nimiž noví majitelé spojili svůj život. Tentokrát jsme zamířili do Vietnamu. Tato země je známá svým bohatým kulturním dědictvím. Ve Vietnamu je obnova starých vil a budov nejen otázkou udržení estetiky, ale i zachováním tohoto kulturního dědictví. Mnohé stavby jsou architektonickými poklady. A tak se je tamní obyvatelé snaží přivést k jejich původní kráse a honosnosti, píše se na webu HomeHacks.

Tropické klima s vysokou vlhkostí, teplem a sezonními monzuny vytváří ve Vietnamu pro údržbu a obnovu historických budov velmi náročné prostředí. Jinými slovy: pokud nejsou budovy ošetřeny speciálními materiály, které uvedené klimatické podmínky snesou, chátrají stavby dost rychle. Jednu ze zchátralých vil se rozhodli zrenovovat dva muži. Jejich příběh je příkladem toho, jak úsilí a vášeň pro historii mohou přispět k oživení minulosti.

Mladá žena zrekonstruovala starý dům vlastními silami. Neuvěřitelná proměna ji stála doslova drobné

Obnova vily není jen záležitostí estetiky, ale také významným počinem v oblasti architektonické konzervace, památkové péče, udržitelnosti životního prostředí, rozvoje tamní komunity a kulturní identity. Zároveň je renovovaná vila krásnou ukázkou historické architektury a také slouží jako most mezi minulostí a současností, který lidem umožňuje zařadit kus historie do svého každodenního života.

Dva muži ve městě

Restaurátorská společnost Cleanup Free 2T, která má i svůj youtubový kanál, je tvořena právě dvěma zmíněnými muži a udělala významný pokrok při obnově několika budov ve Vietnamu. Jejich práce je příkladem úspěšného restaurování a dokládá, jak je možné i opuštěné a zchátralé stavby přeměnit na současné funkční prostory. Restaurátorský tým použil materiály odolné vůči vlhkosti a teplu a technologie, které zajišťují odolnost a dlouhou životnost. Konkrétní techniky a materiály použité při restaurování jsou také zdůrazněny v přiložené videonahrávce.

Muži započali svou práci vyčištěním nádvoří a zahrady od náletu křovin a stromů. Když nádvoří důkladně vyčistili (pouze pomocí vody a čisticího stroje), objevila se zachovalá původní venkovní dlažba. Stejně pokračovali muži i uvnitř domu. Vynosili a vyčistili, co se dalo. Pak použili smetáky a košťata a také proudy vody. Tak byla provedena základní očista starého domu. Následující práce zahrnovaly opravy poškozeného zdiva, schodiště, byla zasazena nová okna a vytvořena nová fasádu. Obnova vily byla dokončena a připravena pro nového majitele.

Pro interesantní a luxusní rekonstrukci se rozhodli i majitelé srubu v Kanadě. I o nich jsme na BydlímeÚtulně napsali.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*