Rekonstrukce opuštěného domu se proměnila v noční můru. Partneři našli za zdí komplikace

Fotografie: Ermell / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Rekonstrukci domu z poloviny století se rozhodli provést Jenna s partnerem Nickem v Kanadě. Jejich cesta však byla víc než trnitá.

Jenna Phipps, youtuberka a obsahová specialistka, se rozhodla koupit starý a opuštěný dům z poloviny století, aby ho mohli s partnerem Nickem svépomocně přestavět a propojit historickou budovu s moderní praktičností. To však netušili, o jak náročnou záležitost půjde.

Nápad skvělý, realita krutá

Hned na počátku rekonstrukce zjistili, že dům je plný termitů. A to byla jejich první noční můra. Už tu byly první navyšující výdaje za deratizátora. Pak tu ještě narazili na další pozůstalosti: krysy, myši a několik neotevřených vánočních dárků. Z čehož to poslední bylo nejméně nepříjemné. Po důkladném prozkoumání nemovitosti se objevily další noční můry: bylo jasné, že nebude možné provádět práce pouze svépomocí. Museli povolat inspekci na nebezpečné látky a provést likvidaci azbestu – a to byly opět neplánované náklady, píše web NewsWeek.

Dům byl dlouhá léta neobývaný, neboť původní majitelé zemřeli a jejich dědici se o nemovitost nestarali. A tak se z neobývaného změnil na neobyvatelný. Navzdory zchátralému stavu nemovitosti a takřka pižmovému zápachu viděli manželé potenciál v jeho architektuře z poloviny století a mnoha dalších jedinečných prvcích. Museli však čelit těžkým výzvám, jako byla střecha, která nutně potřebovala výměnu, neboť se při procesu přestavby zřítila. Nebo okolí domu, které představovalo zanedbanou křovitou krajinu.

Rodiče svépomocí přestavěli starý autobus na pojízdný domov pro svou sedmičlennou rodinu

Starý dům může skrývat mnoho problémů

Řada lidí Jennu od koupě odrazovala. Při rekonstrukci domu takového stáří se nikdy předem neví, co zdi, základy či instalace skrývají. A to většinou vede k neplánovaným výdajům. Navíc se ztrácí spousta času a energie s likvidací již neobnovitelných částí a pracovníci se také často vystavují toxinům a biologickému nebezpečí. Ale manželé se nezastavili, přesto, že určité obavy měli. Třeba, že zdárná přestavba nebude vůbec možná, zejména s ohledem na finanční možnosti. Jejich vizí totiž bylo dům nejen rekonstruovat, ale obnovit ho v celé jeho bývalé kráse.

A protože Jennino odhodlání zachovat budovu i její architektonickou celistvost bylo nezlomné, zajistili si úvěr na pořízení nemovitosti úvěr, uvádí web BoredPanda. Tato rekonstrukce odráží současný trend, kdy se soukromé osoby pouštějí do ambiciózních renovací historických budov. Přestavbou a renovací chtějí ukázat krásu, kterou lze právě nalézt jen v těchto starých domech.

Aby se Jenna podělila s každým, koho přestavby starých domů zajímají a případně se mohou nechat inspirovat, celý rekonstrukční proces zdokumentovala. Na svém instagramovém účtu pak zveřejnila celou sérii videí. To aby bylo možné posoudit, jak vypadal dům ve zchátralém stavu a po přestavbě. Předpokládá se, že rekonstrukce bude trvat ještě další dva roky. Do té doby bydlí Jenna s partnerem v pronájmu. I další žena se pustila do přestavby svépomocí, trvala dva roky, jak jsme již dříve na BydlímeÚtulně uvedli.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*