Díky tomuto postupu vypěstujete až dvojnásobné množství okurek. Klíčem je dvojitá výsadba

Sklízejte okurky, aby se vytvářely nové plody
Fotografie: Pixabay

Prodloužit sklizeň okurek je možné, pokud zrovna nežijete někde v podhůří. Větší a celosezonní úrodu si můžete dopřát tak, že se postaráte o dvojí výsadbu.

Je to obdobné třeba jako u dvojího výsevu hrášku nebo kopru. Zkrátka jedny okurky se vysadí do záhonu tak, jak jste zvyklí, ve druhé polovině května. A do půlky června můžete vysázet další ještě do kbelíků, anebo zkrátka tam, kde vám zbylo v zahradě a na záhonech místo. Anebo do skleníku. V něm jste v tu dobu jistě již sklidili ředkvičky a některé saláty, tak je nahraďte dalšími okurkami. Jestli si sazenice okurek předpěstováváte sami, počítejte i s dvojím výsevem.

Čím se řídit při výsadbě a sklizni okurek

Abyste dokázali prodloužit sklizeň okurek, je dobré dodržovat správný časový plán a postup u výsevu, výsadby i sklizně. Vysazování okurek v červnu je stále možné, zejména pokud jsou klimatické podmínky příznivé a půda dosáhla optimální teploty kolem 15–20 °C. Důležité je také zvolit vhodné odrůdy, které jsou přizpůsobené pozdějšímu výsevu a mají kratší vegetační dobu. Pravidelnou sklizní můžete podpořit růst nových plodů a zajistit si tak bohatou úrodu až do zámrazu. Poznámka: při červnové výsadbě okurkových sazenic byste měli rostliny více zalévat.

Sklizeň okurek je možné prodloužit do podzimu
Fotografie: Pixabay

Sklízet byste měli včas, aby plody nebyly přerostlé a nezačaly tvořit semena, radí web EleganzaPlus. To by mohlo oslabit rostlinu a snížit produkci nových okurek. Pro nakladačky je ideální délka plodů 5–12 cm a sklízet byste je měli každý den nebo obden. Salátovky a hadovky mohou být sklízeny méně často, obvykle dvě sklizně týdně. Když rostlině sběrem plodů ulehčíte, bude vytvářet další květy. Správná péče, včetně zálivky a hnojení, je rovněž nezbytná pro udržení zdravých rostlin. Nepodceňujte ani prevenci proti škůdcům a plísni – tak si můžete prodloužit sklizeň až do podzimu.

Je lunární kalendář pomocníkem při pěstování okurek?

Pěstování okurek podle lunárního kalendáře je zajímavou metodou, která vychází z předpokladu, že různé fáze měsíce mají vliv na růst a vývoj rostlin. Tato tradiční praxe je založena na pozorování, že stejně jako měsíc ovlivňuje příliv a odliv, může mít vliv i na biologické procesy v rostlinách. Podle některých zahradníků je nejlepší čas pro výsev okurek, když měsíc dorůstá, což znamená období mezi novem a úplňkem, jak uvádí web ProSvět. V těchto dnech by měla semena lépe klíčit a rostliny by měly být odolnější vůči chorobám a víc plodit.

Díky tomuto hnojivu vypěstujete rekordně bohatou úrodu rajčat pro celé sousedství

Naopak se nedoporučuje výsev během novu a úplňku, kdy je životaschopnost semen nižší. Při plánování výsadby okurek je také důležité brát v úvahu lokální klimatické podmínky a předpověď počasí. Například v chladnějších oblastech nebo v letech s pozdním jarem může být nutné výsadbu odložit, i když lunární kalendář naznačuje příznivé dny.

Okurky jsou teplomilné rostliny a vyžadují pro svůj růst teplou a dobře vyhřátou půdu, ideálně na 15 °C a více. Proto je obvykle doporučeno začít s výsevem okurek venku až po posledních jarních mrazech. Předpěstování sazenic doma může začít o tři týdny dříve, aby byly rostliny připraveny na přesazení ven, jakmile to počasí dovolí. Sazenice je vhodné před výsadbou na trvalé místo otužovat, což znamená postupně je zvykat na venkovní podmínky.

Co jste možná nevěděli…

Při pěstování okurek dbejte na správnou péči, která zahrnuje pravidelné zalévání, hnojení a ochranu před škůdci a chorobami. Pro zlepšení výživy rostlin a prevenci chorob je možné do výsadbových jam přidat přípravky obsahující trichoderma, což jsou užitečné houby podporující zdravý vývoj rostlin. Kromě lunárního kalendáře je tedy důležité zvážit celou řadu faktorů, které mohou ovlivnit úspěšnost pěstování okurek. Na BydlímeÚtulně jsme také sepsali, jak pěstovat a zavařovat okurky s koprem.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*