Starou stodolu proměnili na luxusní domov, za který by se nestyděli ani milionáři

Fotografie: Jklamo / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Barndominium je termín, který vznikl spojením slov barn, tedy stodola, a condominium, což je forma spoluvlastnictví nemovitostí.

Tento trend moderního bydlení se hodně rozmáhá, zejména v USA a v Austrálii. Jedná se ve většině případů o zemědělské stodoly přeměněné na obytné prostory, dílny, ateliéry. Pojďte tentokrát navštívit oregonský Portland. Tam vznik barndominií umožňují místní stavitelé, kteří se na tento typ staveb přímo specializují. Poskytují kompletní služby od vlastního financování a navrhování až po výstavbu na klíč a zajišťují, aby každé barndominium odráželo osobní styl a potřeby majitele.

Levné bydlení ve stodole

Dokáží uspokojit všechny vrstvy obyvatelstva – a to jak ve výběru stavebních materiálů, tak i ve finanční dostupnosti, píší na webu MyPositiveOutlooks. Barndominia slibují klidné bydlení v prostorách, které ladí s tamním přírodním prostředím. Moderní estetika barndominií, v kombinaci s jejich flexibilními půdorysy, umožňuje individuální přístup, jenž může vyhovovat různým životním stylům. A to ať jde třeba o mladý pár, který uvažuje o založení rodiny, domácí podnikání, ateliéry, anebo třeba chalupaření.

Doba výstavby barndominia může být výrazně kratší než u tradičního domu, kde se začíná od základů, a rozhodně je ekonomičtější, uvádí web BarndominiumLife. Oba tyto faktory činí bydlení v barndominiích velmi přitažlivým. Trend života v barndominiích ukazuje posun obyvatelstva k udržitelnému a nákladově efektivnímu bydlení. Tyto projekty jsou vhodné pro ty, kdož chtějí nejen postavit levnější dům, ale zároveň získat jedinečný domov. A jsou přece jen o něco prostornější, než bývají běžné tiny house. Jeden takový menší dům vytvořený z kontejnerů jsme vám nedávno na BydlímeÚtulně také představili.

Málokdo skutečně rozumí výhodám tohoto rodinného domu typu „šumperák“. Tyto stavby jsou oblíbené dodnes

Barndominium v Portlandu

Dnešní zastavení v jednom z portlandských barndominií nabízí bydlení na menší ploše, ovšem luxusně zařízené. Přes malometrážní výměru mají příchozí pocit světlého a vzdušného prostoru. Byt má tři samostatné pokoje a ložnici propojenou s koupelnou s vanou. Kuchyňský kout je sice menší, ale naprosto dostačující pro přípravu jídel pro dvě osoby, které tam žijí. Ani úložného prostoru tu není málo, zásuvkový systém pod pultem je originálním řešením z Ikey.

Obývací pokoj je na druhé straně kuchyňského ostrůvku. Vybaven je malou pohovkou s úložným prostorem. V případě nutnosti ji lze snadnou proměnit na velkou postel pro hosty. Podlahy byly vytvořeny z laminátu a mají vzhled borovicového dřeva. Dům je zařízen ve farmářském stylu.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*